Trodimenzionalni desktop

Kompanija Sun Microsystems, poznati proizvođač hardverskih i softverskih komponenata u oblasti informacionih tehnologija, započela je sa revolucionarnim promenama u načinu komuniciranja korisnika sa aplikacijama na desktopu računara. Taj prostor i aplikacije na njemu dosad su funkcionisali isključivo kao dvodimenzionalni objekti. Kompanija je, međutim, sebi postavila zadatak da korisnicima omogući interaktivan odnos sa aplikacijama a desktop pretvori u pravi realan trodimenzionalan prostor.

Ova zanimljiva i vrlo atraktivna ideja omogućiće korisnicima da prozore svojih aplikacija postavljaju u više slojeva, da ih rotiraju za 360 stepeni i aranžiraju prema svojim potrebama i zahtevima. Prozore koje trenutno ne koriste mogu rotirati za 90 stepeni oko svoje ose i postaviti uz ivicu desktopa (dok se ponovo ne ukaže prilika za njihovo aktiviranje). Takođe, mogu ih rotirati za 180 stepeni i njihovu poleđinu iskoristiti za beleške i napomene. Rotacija i pomeranje moguće je u svim smerovima.

Osnova koncepta trodimenzionalnog desktopa je Java tehnologija, a softverska platforma bazirana je na Unix-u i Linux-u. Pored klasičnih aplikacija, postojaće i specijalne, pisane upravo za trodimenzionalni desktop. Kad je reč o hardveru, nisu potrebni nikakvi specijalni zahtevi, osim u slučaju nekih ozbiljnijih grafičkih programa. U tom slučaju potreban je 3D akcelerator, minimalna konfiguracija sa Pentium-om III brzine 850 MHz, najmanje 256 MB RAM memorije i kvalitetna grafička kartica.

Trodimenzionalni desktop nalazi se još uvek u ranoj fazi razvoja. Prva eksperimentalna verzija javnosti je predstavljena u januaru ove godine na manifestaciji Linux World pod nazivom Project Looking Glass. Ona je naslednik već postojeće platforme ove kompanije za organizaciju desktopa pod nazivom Java Desktop. Nova inicijativa potvrda je sve značajnije orijentacije kompanije Sun Microsystems ka softveru. Tome će sigurno znatno doprineti i završetak spora koji ova kompanija već nekoliko godina vodi sa najvećim gigantom iz te oblasti – Microsoft-om. Spor je okončan dogovorom postignutim početkom aprila. Po njemu, kompanije će međusobno razmenjivati tehničke informacije bez ugrožavanja prava na intelektualnu svojinu. Takođe, Microsoft će morati da plati Sun-u i odštetu u vrednosti od 1,95 milijardi dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.