Trodimenzionalni Web

Web-stranice koje posećujemo su najvećim delom dvodimenzionalne, kombinacija slika i tekstova. Bez obzira na već dugo postojanje ideje i alata za kreiranje trodimenzionalnih sajtova, takve stranice nisu zaživele i ima ih „u tragovima“.

Jedan od razloga je još uvek dominantan dial-up pristup Internetu, pa se oni koji kreiraju sajtove trude da oni budu što lakši za učitavanje, odnosno da stranice budu što manje.

Drugi razlog leži u činjenici da su se projektom trodimenzionalnog Web-a bavile uglavnom manje firme, bez velikog kapitala i reputacije. U ovoj oblasti bi mnogo što-šta moglo da se izmeni ulaskom u „igru“ jednog od najuglednijih svetskih proizvođača softvera. Naime, kompanija Adobe je za ponedeljak, 2. april, najavila predstavljanje novog programa, upravo namenjenog kreiranju trodimenzionalnih stranica, „prostora“ kroz koji bi posetioci mogli da se kreću u različitim pravcima.

Softver nosi naziv Adobe Atmosphere, i moguće je download-ovati njegovu beta verziju na www.adobe.com/products/atmosphere/main.html.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.