U Kini „ajfon” može da bude i tašna

Kompanija „Epl” više ne uživa ekskluzivno pravo na naziv „ajfon” u Kini, pošto je sud u Pekingu presudio u korist lokalnog proizvođača galanterije koji koristi ovaj naziv za svoje proizvode.

Opštinski viši sud u Pekingu doneo je 31. marta odluku da kineska kompanija „Sintong tiandi” može i dalje da koristi ime „ajfon” na svojim proizvodima kao što su tašne, futrole za pasoše i telefone, preneo je američki „Tajm” izveštaje kineskih medija.

Pomenuta kompanija je navodno registrovala robnu marku „ajfon” 2007, pet godina pošto je to uradio „Epl”, ali dve godine pre nego što su telefoni sa znakom zagrižene jabuke počeli da se prodaju na kineskom tržištu.

Informatički gigant iz Silicujmske doline prvi put se žalio kineskom zavodu za intelektualnu svojinu 2012. godine, a kasnije je podneo tužbu nižem sudu, ali je u oba slučaja odbijen. Zavod je tvrdio da „Epl” ne može da dokaže da je robna marka „ajfon” bila popularna u Kini kada je kineski proizvođač galanterije podneo zahtev za zaštitu.

Presuda je stigla u vreme kada „Epl” beleži pad prodaje smartfona na svetskom nivou za 13 odsto, a u Kini za 26 odsto. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta ovaj proizvođač ima i druge probleme. U martu je Peking usvojio zakon koji nalaže kompanijama da sve sadržaje prikazane u Kini čuvaju na serverima u Kini. Zbog toga su privremeno ukinuti servisi „Ajbuks” i „Ajtjuns”, što je veliki udarac za kompaniju na drugom najvećem tržištu.

Prošle sedmice milijarder Karl Ajkan prodao je sve svoje akcije u „Eplu” zbog zabrinutosti za budućnost kompanije u Kini, preneo je Bi-Bi-Si.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.