U virtuelnom svetu se zarađuje pravi novac

Poznata i popularna RPG igra, EverQuest, koju je Sony ponudio ljubiteljima online igara 1999. godine, ne služi samo za zabavu – u tom virtuelnom svetu počeo je i da se zarađuje pravi novac. U izmišljenom svetu pod nazivom Norrath, igrači upravljaju likovima i vremenom stiču određene veštine i dragocenosti. Trgovina ovim vrednostima je moguća između igrača, koji upotrebljavaju virtuelnu valutu pod nazivom „platinum pieces“.

Međutim, za mnoge je proces bio previše komplikovan, pa je kupoprodaja počela da se vrši pomoću pravog novca, posredstvom aukcijskog sajta Ebay.com. Upravo je ovu lokaciju posećivao američki ekonomista Edvard Kastronova (Edward Castronova) kako bi analizirao tokove novca u virtuelnoj državi Norrath.

Rezultati do kojih je došao su više nego zanimljivi: nacionalni proizvod po glavi stanovnika ove virtuelne države iznosi 2.266 dolara, što je svrstava na 77. mesto liste pravih država u svetu, tik iza Rusije. U proseku, za sat igranja „stanovnik“ Norrath-a zaradi 3,42 dolara, pri čemu ukupan broj igrača iznosi 400.000 – u svakom trenutku, na vezi je njih 60.000.

Svi ovi podaci naveli su pomenutog ekonomistu na zaključak da je u pitanju veliko i liberalno tržište, na kome posluju vrlo vredni i bogati građani. „Ono što možete da zaključite posmatrajući igru jeste da se tržište i ekonomski sistem stvaraju sami od sebe, tj. svuda gde postoji veći broj osoba koje poseduju određene vrednosti“, kaže on.

„Ekonomiju ovog virtuelnog sveta moguće je posmatrati kao ekonomiju bilo koje realne države, što pokazuje da su virtuelni svetovi sve bliži realnom. Moguće je da je ovakva ekonomija budućnost elektronske trgovine, pa i Interneta u celini“, zaključuje Edvard Kastronova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.