U trendu

U znaku Ferrari-ja

Kompanija Acer, poznati proizvođač prenosivih računara, već je napravila notebook računare u saradnji s još poznatijim imenom (ali iz sveta automobilizma) i pod njegovim brendom – Ferrari. Toj seriji priključen je i najnoviji i dosad najsnažniji notebook s ovim imenom – Ferrari 4000. Kompanija Acer planira da do kraja ove godine proda oko 100.000 primeraka ovog ekskluzivnog notebook izdanja, što predstavlja samo dva odsto od ukupne proizvodnje prenosivih računara ovog proizvođača.

Za razliku od prethodnih modela Acer-Ferrari notebook serije najnoviji model je crne boje (prethodni su imali prepoznatljivu Ferrari-jevu crvenu boju). Kućište mu je napravljeno od karbonskih vlakana, a po sredini poklopca nalazi se isto tako prepoznatljiv Ferrari-jev znak s konjem koji se propinje. Njegove dimenzije su 363 x 265,7 x 30,5/34,3 milimetra, a masa 2,86 kilograma (manja od prethodnih modela serije i pored znatno snažnije konfiguracije). Napaja se litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati. Za to je potrebno oko 2,5 sati, nakon čega se uređaj može koristiti neprekidno oko 3,5 sati.

Acer-Ferrari 4000 odlikuje se izuzetno snažnim hardverom. Bazira se na 64-bitnom AMD-ovom Turion procesoru brzine dva gigaherca i čipsetu ATI Radeon xPress 200P. Grafička kartica (akcelerator) je ATI Mobility Radeon x700 sa 128 megabajta memorije. Radna memorija je jedan gigabajt (DDR 333), s mogućnošću proširenja do dva gigabajta, dok je hard disk (ATA/100) kapaciteta stotinu gigabajta. Ima ugrađen čitač memorijskih kartica i odgovarajući slot s podrškom za formate Memory Stick, Memory Stick Pro, MultiMedia Card, Secure Digital i xD-Picture Card. Uz ovakvu konfiguraciju ide i kvalitetan optički uređaj – Double Layer DVD.

Softver ovog prenosivog računara zasniva se na Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows XP Home ili Professional Edition, kao i dodatnim aplikacijama prilagođenim Acer-ovim prenosivim računarima. TFT LCD ekran mu je s dijagonalom 15,4 inča, WSXGA rezolucijom (1.680 x 1.050 piksela) i sa 16,7 miliona boja. Raspolaže i vrlo bogatim mogućnostima povezivanja s drugim uređajima, tako da su njegove mogućnosti u rangu najnovijih stonih računarskih konfiguracija. Ima četiri USB 2.0 porta, zatim IEEE 1394, Ethernet, VGA priključak za eksterni displej, S-Video/TV izlaz (NTSC/PAL), DVI-D port, mikrofonski i linijski audio-izlaz, kao i priključak za slušalice. Sve to, kao i izuzetno elegantan, moderan i funkcionalan dizajn čine ga jednim od najatraktivnijih notebook računara na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.