U trendu

Uber poseže za nebom, predstavio dizajn letećeg taksija (video)

Putnici bi mogli u budućnosti bi se oslobode teskobe i nervoze zbog saobraćajnih zagušenja, ako planovi Ubera za pokretanje letećeg taksija urode ploodom.

Kompanija, koja putem aplikacije na pametnim telefonima povezuje vozače i korisnike, predstavila je danas projekat elegantne, futurističke letelice koju će, kako se nada, početi da koristi za demonstracione letove 2020. godine, a u program deljenja vožnje uvesti do 2028, javlja agencija AP.

Letelica na baterijski pogon, koja izgleda kao miks malog aviona i helikoptera, sa fiksnim krilima i rotorima sa elisama, predstavljena je na međunarodnoj tehnološkoj konferenciji u glavnom gradu Portugalije, Lisabonu.

Cilj Ubera je da se s ovim prevoznim sredstvom uzdigne iznad saobraćajnih gužvi, smanjujući znatno vreme putovanja u gradskim uslovima. Kompanija se nada da će krajnja računica putnika pokazati da su im troškovi takvog prevoza niži nego da koriste sopstveni automobil.

Ovaj projekat se i dalje suočava sa brojnim izazovima, među kojima su dobijanje sertifikata za novo prevozno sredstvo od nadležnih vlasti, obuka pilota i osmišljavanje sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u urbanim sredinama, dodaje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.