Ugrožen kralj životinja

U nedavno objavljenom članku u časopisu New Scientist, navedena su upozorenja naučnika koja se tiču afričkih lavova. Najvećoj grabljivici „crnog kontinenta“ preti izumiranje, ne toliko zbog lova, koji je u mnogim državama Afrike još uvek dozvoljen, već zbog kultivisanja zemljišta i širenja obradivih površina. Svakom mužjaku „kraljevske vrste“ potrebno je između 20 i 200 kvadratnih kilometara netaknute prirode u kojoj bi lovio i kojom bi „vladao“. Ovakvih teritorija je sve manje, a „kralj životinja“ lovi u sve skučenijim staništima.

Teritorijalni problemi uslovljavaju i smanjenje broja jedinki u zajednici, stvarajući novu opasnost – incest koji dovodi do oštećenja potomaka na genetskom nivou. Da bi se održala genetska raznovrsnost zajednice, potrebno je najmanje 500 životinja – danas najveće populacije lavova broje oko 200 jedinki, a većina samo 50 životinja. S obzirom na to da se lavovi nalaze na vrhu lanca ishrane, njihovo nestajanje bi moglo da dovede do „lančane reakcije“, i ugrozi i druge vrste.

Nekada su lavovi naseljavali veći deo kopna na Zemlji, da bi, pre oko 2.000 godina, potpuno nestali u Evropi, a pre 150 godina i izumrli u većem delu jugozapadne Azije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.