U trendu

Ukrajinski ministar: Nabavili smo dovoljno dronova za izviđanje, razvijaćemo modele za napad

Ukrajina je kupila oko 1.400 dronova, uglavnom za izviđanje, i planira da razvije borbene modele koji će moći da napadnu bespilotne letelice ruske vojske, izjavio je ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihailo Fedorov.

U intervjuu za agenciju Asošiejted pres, Fedorov je opisao ruski rat protiv Ukrajine kao prvi veliki rat u doba interneta, navodeći da su dronovi i satelitski internet sistemi poput Starlinka američkog milijardera Ilona Maska doprineli transformaciji sukoba.

Ukrajina je kupila dronove kao što je Flaj aj (Fly Eye), mala bespilotna letelica koja se koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka, nadzor bojnog polja i za izviđanje.

„Sada kada smo manje-više opremljeni dronovima za izviđanje, sledeća faza su bespilotne letelice za napad. To su i dronovi koji eksplodiraju i dronovi koji lete od tri do 10 kilometara i pogađaju ciljeve“, kazao je Fedorov.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja prijavile nekoliko ukrajinskih napada dronovima na njene vojne baze, uključujući jedan u ponedeljak, kada su ruske snage, prema njihovim tvrdnjama, oborile dron koji se približavao vazduhoplovnoj bazi Engels, udaljenoj više od 600 kilometara od ukrajinske granice.

Fedorov je takođe ukazao na značaj mobilnih komunikacija i za civilne i za vojne svrhe tokom rata, navodeći da su najizazovnija mesta za njihovo održavanje bili regioni Donjeck, Zaporožje, Odesa i Kijev.

On je rekao da u nekim trenucima u Kijevu funkcioniše manje od polovine tornjeva za mobilne telefone, jer su ruski vazdušni napadi uništili ili oštetili infrastrukturu koja ih napaja.

Ukrajina ima oko 30.000 tornjeva za mobilne telefone, a vlada sada pokušava da ih poveže sa generatorima kako bi bili funkcionalni kada ruski vazdušni udari oštete električnu mrežu.

Za sada su jedina alternativa satelitski sistemi poput Maskovog Starlinka, na koje bi Ukrajinci mogli više da se oslanjaju ako prekidi u snabdevanju strujom postanu duži.

„Treba da shvatimo da će u tom slučaju sistemi Starlink i tornjevi povezani na generatore biti osnovna internet infrastruktura“, naveo je Fedorov.

Mnogi ukrajinski gradovi i mesta suočavaju se sa prekidima u snabdevanju strujom koji traju i do 10 sati.

Fedorov je kazao i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaz koji kompanijama mobilne telefonije nalaže da osiguraju postojanje signala bez struje u periodu od najmanje tri dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar