„Ukusni“ mobilni telefoni u Japanu

Poznati japanski operater DoCoMo pojavio se na tržištu sa novim mobilnim telefonima treće generacije (3G) u vrlo atraktivnim bojama. Zanimljivo je da oni, pored vedrih boja, imaju kao zaštitni znak i sliku karakterističnog i omiljenog voća, napitka ili slatkiša. Ovu seriju mobilnih telefona u pet boja napravila je poznata kompanija Panasonic (Jokohama, Japan). Korisnicima se pruža prilika da izaberu telefon ružičaste boje (zaštitni znak breskva), crvene (paradajz), tamnoplave (borovnica), svetloplave (soda) ili bele (žele od badema).

Telefoni su zapravo zasnovani na Panasonic-ovom modelu P252iS. To su kompaktni i lagani uređaji, sa dimenzijama koje im omogućavaju da stanu na dlan (87 x 46 x 24 milimetra i 95 grama). Imaju dva transmisiona TFT LCD ekrana. Veći, glavni, ekran je dijagonale 1,9 inča i sa rezolucijom 132 x 176 tačaka, dok je dijagonala manjeg, pomoćnog, ekrana 1,1 inč a rezolucija 96 x 64 tačaka. Oba ekrana su kolor sa 65.536 boja. Telefoni se mogu koristiti neprekidno u režimu razgovora 125 minuta, a u režimu čekanja do 400 sati. Imaju ugrađen i CMOS digitalni fotoaparat sa rezolucijom od 310.000 tačaka.

Pored atraktivnog izgleda i malih dimenzija, P252iS modeli odlikuju se i nekim specifičnostima. To je, pre svega, svetlosna indikacija prispele pošte, tzv. Kirrari-Mail funkcija (ekskluzivna usluga koju pruža DoCoMo). Takođe, kompatibilni su i sa mini SD fleš memorijama (memorijskim karticama). Nude glasovno pozivanje, pristup Internetu (i-mode) i sve uobičajene usluge koje se ostvaruju putem Interneta. Prilagođeni su što jednostavnijoj primeni, tako da se, na primer, elektronska pošta šalje samo pritiskom jednog tastera.

Ovi telefoni zasad se prodaju samo na japanskom tržištu, tako da je njihov korisnički interfejs prilagođen tom govornom području. Međutim, ova zanimljiva ideja mobilnih telefona po „ukusu“ korisnika sigurno će naći mnoge interesente i van tog područja. Smatra se da će to biti mobilni telefoni najatraktivniji ženskoj populaciji, kao i najmlađim korisnicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.