Umiruće zvezde prete Zemlji

Svakih 100 miliona godina, planeta Zemlja biva ugrožena nekom od umirućih zvezda u našoj galaksiji; na mestu te zvezde stvaraju se crne rupe, a ogromne količine zračenja dovode do uništenja života. O ovakvoj „potpunoj sterilizaciji“ Zemlje govori izraelski astronom Arnon Dar, koji tvrdi da su se takve katastrofe već dešavale, te da za to postoje i izvesni dokazi. Ovakvo uništenje mogu da izazovu samo ogromne zvezde, veće od Sunca, pri čijem se nestanku oslobađaju najpre gama-zraci, a zatim i kosmičko zračenje, sastavljeno od subatomskih čestica.

Zamišljajući ovakvu vrstu katastrofe, Arnon Dar ukazuje na redosled događaja – ogromna količina gama-zračenja trajala bi samo delić sekunde, pri čemu bi sve živo na površini Zemlje bilo sprženo, da bi zatim usledilo kosmičko zračenje, sastavljeno od subatomskih čestica koje putuju brzinom svetlosti, zračenje koje bi trajalo danima. Taj drugi udar zračenja uspeo bi da uništi i život skriven u pećinama, pod zemljom ili duboko ispod površine mora, jer kosmički zraci prodiru više stotina metara u dubinu, pri čemu prepreku ne predstavlja ni stenje.

Ipak, da bi se ovako nešto desilo, potrebno je da se naša planeta nalazi na putu zračenju koje umiruća zvezda emituje u određenom pravcu i u uskim talasima. Naučnici trenutno ne poznaju nijednu zvezdu u našoj galaksiji koja bi na opisani način mogla da ugrozi Zemlju – zna se jedino za zvezdu ogromne mase koja nosi naziv Eta Carinae, a čiji će se kolaps desiti za oko milion godina. Ipak, njenim nestankom neće biti ugrožena naša planeta, jer će je nastalo zračenje „promašiti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.