U trendu

UNESKO koristi satelitske snimke za praćenje štete na kulturnim dobrima u Ukrajini

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) saopštila je danas da koristi satelitske snimke za praćenje uništavanja kulturnih dobara i svetske baštine koje je nanela ruska ofanziva u Ukrajini.

UNESKO je zabeležio oštećivanje 207 objekata kulture od početka ruske invazije 24. februara: 88 verskih objekata, 15 muzeja, 76 objekata od istorijskog ili umetničkog značaja, 18 spomenika i deset biblioteka.

„Naš zaključak je da je situacija loša i da će verovatno biti još gora“, rekla je novinarima u Ženevi Krista Pikat (Pikkat), direktorka UNESKO-a za kulturu i vanredne situacije.

Dodala da za sada nije pogodjeno nijedna od sedam ukrajinskih lokacije na spisku svetske baštine UNESKO-a.

UNESKO tu evidenciju sastavlja u saradnji sa službom UN za analiziranje satelitskih slika – UNOSAT.

Na osnovu izveštaja iz Ukrajine, UNESKO šalje UNOSAT-u listu potencijalno oštećenih lokacija, a traži i satelitske snimke od drugih, te tim stručnjaka utvrdjuje razliku pre i posle napada.

„To je novo, da vidimo kako možemo da prikupimo korisne informacije. Možda bi, dugoročno gledano, ambicija bila da proširimo rad izvan Ukrajine i koristimo taj alat na globalnom nivou“, rekla je Pikat.

UNESKO saradjuje s ukrajinskim muzejima da spreči pljačku. Sa ukrajinskim vlastima se razgovaralo o mogućnosti prenošenja muzejskih kolekcija u drugee zemlje tokom rata, ali Pikat je rekla da je to „teška odluka“. Prvi korak je premeštanje dragocenih predmeta u one delove UKrajine koji su manje pogođeni ratom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)