Univerzalne kućne mreže budućnosti

Prosečan broj elektronskih i savremenih računarskih i komunikacionih uređaja u kućama (domaćinstvima) iz dana u dan sve je veći, a konfuzija oko njihovog postavljanja i povezivanja sve izraženija. Da bi svi oni mogli normalno da funkcionišu, neophodno je uvesti neki „red“ u masu kablova i priključaka. Pravo rešenje za to je formiranje jedinstvene univerzalne kućne mreže, koja će sve te uređaje obuhvatiti i omogućiti da se njihovim radom upravlja s jednog centralizovanog mesta. Upravo tako su i zamišljene takozvane pametne kuće u kojima će se živeti u budućnosti.

Centralizovanje i upravljanje mrežom ne može se zamisliti bez računara. Komandno mesto u toj mreži, prema tome, imaće računar, a neposredno upravljanje obavljaće se pomoću univerzalnog daljinskog upravljača. Zahvaljujući „mreži svih mreža“ – Internetu, pružiće se mogućnost komuniciranja ove mreže i sa spoljnim svetom, a istovremeno i mogućnost nadgledanja i kontrole ove mreže s bilo koje udaljenosti (van kuće). Pri tom se mogu koristiti mobilni uređaji – prenosivi računari, džepni ili ručni računari ili mobilni telefoni (što je i najjednostavnije i najpovoljnije).

Univerzalna kućna mreža obuhvataće umrežene računare i druge uređaje (štampače, skenere), zatim audio i video uređaje, sisteme za grejanje i hlađenje, bezbednosne sisteme, kao i sve druge elektronske i električne uređaje u kući (frižidere, veš-mašine, mikrotalasne pećnice, čistače, automate za kafu i slično). Na taj način će se korisniku omogućiti da s jednog centralnog mesta upravlja svim tim uređajima i na jednostavan način sebi obezbedi obavljanje kućnih poslova, zabavu i zaštitu prostora. Komuniciranje putem Interneta omogućava i da se sve to obavi iz kancelarije, automobila ili bilo kog drugog mesta van kuće.

Pri realizaciji ovakvih mreža budućnosti poseban problem je povezivanje svih uređaja, usklađivanje standarda i načina priključivanja. Pri tom se ono može ostvariti žično i bežično. Upravo iz tih razloga zasad je ostvarenje takvih „pametnih“ kuća vrlo skupo. Specijalizovane kompanije koje to rade naplaćuju i po nekoliko desetina hiljada dolara realizaciju kompletne mreže, pa je komercijalizacija njihovih usluga zasad još vrlo daleka. Međutim, već se pojavljuju i kompanije koje će ponuditi svoje usluge takozvanog digitalnog instaliranja i po znatno prihvatljivijoj ceni – ispod hiljadu dolara.

Jedna od kompanija koja se ozbiljno priprema za taj posao budućnosti je američka kompanija NetResults. Digitalne sisteme i mreže instaliraju za to posebno obučeni instalateri. Ova kompanija nudi instalaciju mreže s automatskom kontrolom svetla, klimatskih uređaja, audio i video uređaja („kućni bioskop“) i sigurnosnih sistema u kući. Sve to može se obaviti glasovnom komandom, daljinskim upravljačem ili putem telefona. Kao što kažu predstavnici ove kompanije, živeti u kući bez univerzalne automatske kontrole je isto kao gledati televizor bez daljinskog upravljača. A to je nešto što smo čak i mi već davno zaboravili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.