Upravljajte snovima

The Lucidity Institute je privatni institut iz Kalifornije koji je osnovao Dr Stephen LaBerge, profesor na Stanford univerzitetu. Okupio je grupu naučnika i posvetio se proučavanju lucidnih snova. Šta uopšte znači taj termin?

Lucidni snovi su stanja u kojima smo svesni da sanjamo, pri čemu možemo da kontrolišemo „zaplet“ i dešavanja. Tehnike za postizanje ovakvog stanja su deo nekih drevnih kultura i naročito su razvijene na Tibetu, gde postoji čitava škola „joge sna“. Dr. Stephen LaBerge pokušava da naučnim putem i sredstvima moderne civilizacije istraži ovaj fenomen, verujući duboko u lekovitost lucidnih snova.

Aktivnosti instituta uključuju slanje elektonskog biltena o novostima na ovom polju, članke koji se objavljuju na web-sajtu, radionice u okviru kojih se demonstriraju saznanja i veštine, kao i eksperimente sa dobrovoljcima. Jedan od plodova istraživanja jeste uređaj NovaDreamer, namenjen lakšem ulasku u svet lucidnih snova.

U pitanju je maska na kojoj se nalaze dve crvene lampice i koja može i da proizvodi zvuke slične alarmu na satovima. NovaDreamer detektuje trenutak i u kome smo ušli u REM fazu sna, lampice se pale i čuje se zvuk. Na taj način se snevaču šalju signali pomoću kojih on postaje svestan da sanja, ali se ne budi. Budući da je svestan, Stephen LaBerge tvrdi i da je u mogućnosti da kontroliše snove i događaje u njima, kao i da odlučuje gde će da se kreće i šta će da uradi.

Tim naučnika koji je izumeo NovaDreamer i dalje radi na ovom projektu, pokušavajući da ga u još većoj meri usavrši. Dr Stephen LaBerge, koji je u uređaj uložio 10 godina rada i istraživanja, ističe da su lucidni snovi od izuzetne važnosti za opšte zdravlje i jedan od puteva poboljšanja kvaliteta života, dostizanja „punoće“ življenja i zadovoljstva.

Priključite se diskusiji o lucidnim snovima…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.