U trendu

Uskoro anti-bebi pilula za muškarce

Upravo završena prva faza istraživanja kontraceptivnih metoda za muškarce je postigla uspeh i ukazuje na mogućnost kontrole putem pilule, slične onoj koju koriste žene.

Istraživački tim na Univerzitetu u Edinburgu je pronašao način zaustavljanja produkcije spermatozoida, a da pritom nivo testosterona ostane nepromenjen i normalan. Dr. Hans Rekers predstavnik N. V. Organon, holandske farmaceutske kompanije koja je proizvela pilule korišćene u istraživanju, izjavljuje da istraživanja ulaze u ozbiljniju fazu koja će u roku od 4 godine dovesti do komercijalizacije pilule. Na redu su istraživanja na mnogo većem uzorku ispitanika, koja će odgovoriti na pitanja o optimalnoj dozi novog preparata.

U upravo završenoj fazi ispitivanja učestvovalo je 66 muškaraca iz Škotske i Kine. U toku 24-nedeljne studije davan im je desogestrel, sintetički hormon koji je glavna komponenta kontaceptivnih pilula za žene. Uočeno je da ovaj hormon zaustavlja produkciju sperme na isti način na koji sprečava ovulaciju kod žena. U toku ispitivanja muškarci su primali i testosteron kao preventivu od neželjenih posledica. Po prestanku tretmana, uočeno je da se koncentracija sperme vratila na normalan nivo u roku od 16 nedelja. Ispitanici su iskusili slične propratne efekte kao i žene koje koriste kontraceptivna sredstva. Male varijacije u raspoloženju, povećanje apetita i telesne težine.

Početak obimnijih istraživanja je zakazan za početak naredne godine, a pilula bi mogla da bude dostupna za svakodnevnu upotrebu do 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.