Uskoro nova aplikacija za Office iz Microsoft-a

Microsoft je nedavno najavio novu aplikaciju za svoj paket Office XP, koja bi poslovnim korisnicima trebalo da omogući da pomoću podataka o poslovanju svoje ili neke druge kompanije ustanove određene poslovne trendove ili tržišne prilike. Ambicioznog naziva, Microsoft Data Analyzer bi trebalo da bude u stanju da, koristeći se dosad oprobanim grafičkim alatima (kao što je MS Graph), razne relevantne podatke kompanije pretvori u grafikone i dijagrame koji bi bili indikator trendova, da istakne nedovršene poslove, da pokaže u kakvoj su međusobnoj vezi podaci iz različitih oblasti (npr. podaci o kupcima, proizvodima i prodajnoj mreži). Naravno, postoje i gotovi šabloni koji vode korisnika kroz uočavanje ključnih indikatora performansi, a takođe i filteri koji, prema zadatim parametrima, biraju podatke tako da rezultate učine što preglednijim i logičnijim.

Naravno, podržana je intuitivna i laka razmena podataka sa drugim Office aplikacijama, a takođe i izvoženje podataka i rezultata obrade u razne formate, poput html-a, pa čak i direktno objavljivanje na web-u.

Sve u svemu, reč je o softverskom rešenju koje, u pogledu grafičkih mogućnosti, ne nudi ništa posebno novo, ali predstavlja suštinsku inovaciju u načinu razmišljanja, jer čini prvi ozbiljniji pokušaj unošenja automatizacije, pa i veštačke inteligencije (u smislu anticipiranja korisničkih želja i zahteva) u nastojanja korisnikâ da se izbore sa morem tabela, dijagrama i grafikona.

Pojava nove aplikacije se očekuje u trećem tromesečju 2001, a cena još uvek nije definitivno određena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.