Uvod u filozofiju otvorenog koda (II deo)

Na sajtu The OpenCD besplatni su sledeći programi: OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex, 7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC i Celestia. Predstavićemo ih redom:

OPENOFFICE.ORG

OpenOffice.org je besplatan softverski paket veoma sličan paketu Microsoft Office; sadrži sve alate na koje su prosečni korisnici navikli i koji se najčešće upotrebljavaju. Komponente ovog paketa su programi koji su u potpunosti kompatibilni sa odgovarajućim programima iz paketa kompanije Microsoft: program za obradu teksta pod imenom Writer (zamena za Word), program Calc (zamena za Excel), program Impress za izradu prezentacija (sličan aplikaciji Power Point), grafički program Draw i program za rešavanje matematičkih jednačina Math.

Kompatibilnost sa paketom Microsoft Office znači da se mogu otvarati, pregledati i menjati fajlovi koji su stvoreni u programima koji čine paket Microsoft Office. OpenOffice.org poseduje svoj sopstveni format fajlova, a podržava i formate RTF, HTML i StarWriter. Uskoro će biti dostupna i srpska verzija paketa, na ćirilici i latinici. Više o tome na ovoj stranici.

DICTINSTALL

DictInstall je dodatak za paket OpenOffice.org, a predstavlja kolekciju rečnika različitih jezika. Pomoću njega možete izabrati jezik u kome ćete raditi u paketu OpenOffice.org ili možete proveriti pravopis (spell check).

ABIWORD

Ako se vaše korišćenje kompjutera iscrpljuje radom u Word-u, onda je AbiWord zgodan mali program, kompatibilan sa Microsoft Office formatima. AbiWord pruža sve mogućnosti koje ima jedan standardni program za obradu teksta: proveru pravopisa, snimanje dokumenta u HTML formatu, undo/redo opcije, formatiranje teksta u obliku izveštaja i biltena i kombinovanje slike sa tekstom.

BEONEX COMMUNICATOR

Beonex Communicator je odličan browser koji može da predstavlja besplatnu zamenu za trenutno najpopularniji Internet Explorer. Podržava sve najvažnije web standarde (HTML, CSS1, CSS2, JavaScript, XHTML, XML i IRC), a sadrži i program za elektronsku poštu (email). Jedna od njegovih najzanimljivijih mogućnosti je sprečavanje otvaranja reklamnih prozora, koji ponekad mogu da budu zaista dosadni i da otežavaju rad.

FILEZILLA

FileZilla je program za prenošenje fajlova pomoću FTP protokola, što je uobičajeni postupak prilikom kreiranja sajtova, kada je potrebno prebaciti fajlove na server. Vrlo je lak za korišćenje i poseduje mogućnost zaštićenog prenosa.

PUTTY

Putty je telnet i SSH klijent, zgodan je za ostvarivanje veze sa aplikacijama na udaljenom serveru (npr: katalozi biblioteka ili klijenti za elektronsku poštu kao što je PINE) ili za održavanje (administraciju) udaljenih servera.

WINVNC

Izuzetno koristan program koji omogućuje pristup vašem kompjuteru sa bilo kog drugog računara koji ima vezu sa Internetom. Recimo, zaboravili ste fajl koji vam je potreban: otvorite program WinVNC, pristupite svom kompjuteru (na ekranu vidite baš svoj desktop), pronađete fajl i pošaljete ga sami sebi pomoću elektronske pošte.

(Nastaviće se…)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.