U trendu

Uz mobilne telefone se brže raste (II deo)

Bez obzira na nedostatak čvrstih dokaza, počela je da cveta industrija raznih uređaja i dodatne opreme za smanjivanje zračenja mobilnih telefona. Kao jedno od najsigurnijih rešenja jesu reklamirane slušalice koje omogućavaju da se aparat ne prinosi uvu.

Proizvođači slušalica tvrde da ovakav način upotrebe drastično smanjuje zračenje, ali se sa njima ne slaže britanski magazin Which?, vodič za potrošače. Novinari ovog časopisa tvrde da nije primenjena prava metodologija u merenju zračenja pri korišćenju slušalica i da, zavisno od položaja antene na mobilnom telefonu, radijacija može čak i da bude uvećana do 3,5 puta!

Polemika na tu temu se nastavlja, ali se čini da je pomenuti magazin u pravu i da slušalice mogu da posluže kao odličan provodnik za radio-talase koje emituje aparat. Prema tvrdnjama ovog časopisa, postoje položaji u kojima se zračenje smanjuje za čitavih 90%, ali je pravu poziciju vrlo teško sugerisati i postići.

Uvećanje zračenja je primećeno i kada su slušalice blizu aparatu, ali i onda kada su maksimalno udaljene. Koje rešenje oni predlažu? Which? smatra da je jedino pravo rešenje upotreba metalnih ili keramičkih cilindara, koji se obavijaju oko žica kojima su slušalice povezane sa aparatom, i koji služe kao „upijač“ zračenja.

Da bi zračenje bilo efikasno smanjeno, u pomoć je pozvana i vojna tehnologija koja je bila primenjena u izradi filtera za zaštitne maske korišćene u Zalivskom ratu. Tako je nastao prizvod WaveZorb patch, u stvari, navlaka za uvo koja u svom tkanju sadrži i ugljenik i za koju proizvođač tvrdi da za čitavih 99% smanjuje mikrotalasno zračenje. Prilikom korišćenja ovog prizvoda nije potrebno imati slušalice, tj. telefon se normalno naslanja na uvo.

Jedno od rešenja je ponudila i irska kompanija Life Energy & Technology Holdings Inc, a reč je o anteni za mobilni telefon koja ima oblik rešetke i montira se na aparat umesto već postojeće, „klasične“. Novi proizvod je izrađen po ugledu na sličan uređaj koji upotrebljava ruska mornarica, a koji je osmišljen da bi se izbegla pojava interferencije u radio-komunikaciji. Naime, smetnje na vezama su se pojavljivale u oblasti polarnog kruga, a njihov uzrok je bila Aurora Borealis – polarna svetlost.

Antena se može prilagođavati i u pogledu oblika i veličine, a kompanija proizvođač je započela pregovore o licenciranju sa nekoliko najvećih svetskih proizvođača mobilnih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.