Uz mobilni telefon mozak brže radi

Da li je zračenje mobilnih telefona opasno po zdravlje? Da li elektromagnetni talasi koje emituje aparat mogu da izazovu glavobolje ili, čak, tumor mozga? Mnogi zastupaju ovu tezu, ali ona nije naučno dokazana. Veliki je i broj onih koji smatraju da ništa od svega toga nije istina i da je rizik po zdravlje „namumpan“.

Ima i onih koji tvrde da je zračenje čak i korisno, odnosno da poboljšava i ubrzava rad mozga. Skorašno istraživanje koje je sproveo Tatia Lee Mei-chun, profesor psihologije na Univezitetu u Hong Kongu, je pokazalo zanimljive rezultate. U eksperimentu je učestvovalo 72 tinejdžera, među kojima je bilo onih koji mobilni telefon koriste i onih koji ga uopšte nemaju.

Učesnici ovog istraživanja su rešavali jednostavne testove inteligencije, a rezultati su, po pravilu, bili bolji kod onih koji koriste mobilne telefone. Slučajnost ili pozitivno dejstvo elektromagnetnih talasa? Pomenuti psiholog ima svoju teoriju, prema kojoj malo zagrevanje u delu glave oko ušne školjke i samo zračenje upravo, na neki način, „ubrzavaju“ misli i poboljšavaju intelektualne sposobnosti korisnika. „Da bi neko koristio mobilni telefon mora da ima sposobnost da radi više operacija u isto vreme, npr. da vozi auto i razgovara, znači da se koncentriše na više radnji. Oni koji to ne mogu, prirodno i spontano izbegavaju upotrebu mobilnih telefona. Možda je objašnjenje jednostavno i leži u činjenici da oni koji „brže“ misle koriste mobilne telefone, dok ih oni drugi izbegavaju“, objašnjava Tatia Lee Mei-chun.

Ostaje nepoznanica šta je tačno u pitanju: specifično dejstvo elektromagnetnih talasa ili vrsta „prirodne selekcije“.

Srodne teme:

  • Mobilni telefoni opasni po zdravlje – zabluda ili realnost?
  • Za manje zračenje mobilnih telefona

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.