Uz mobilni telefon, u Singapuru nećete ostati žedni

Upotreba uličnih automata za prodaju pića u Singapuru će uskoro poprimiti sasvim novu dimenziju: ukoliko u ovom gradu ožednite, a pritom ste vlasnik mobilnog telefona, uz to pretplatnik operatera Singapore Telecommunications Inc. (SingTel), a imate sreće da automat pored kojeg ste zastali pripada kompaniji F&N Coca Cola (Singapore) Pte. Ltd, sve i da nemate ni cent u džepu, žedni nećete ostati.

Nova usluga funkcioniše na sledeći način: korisnik ukuca zvezdicu i šestocifreni broj uličnog automata i potom pritisne taster za telefonski pozvi ili pošalje SMS poruku. Čim primi poziv ili poruku, automat identifikuje pozivaoca, prebacuje novac sa njegovog na svoj račun i potom omogućuje biranje pića.

Predstavnik lokalne ispostave kompanije Coca Cola kaže: “Komercijalnu upotrebu bi trebalo da započnemo tokom avgusta. U Singapuru imamo oko 8.000 automata, ali ćemo za početak pokrivati samo pojedine delove grada”.

Zbog mogućih slučajeva nesporazuma kada se pred automatom istovremeno nađe nekoliko kupaca, poslednje tri cifre telefonskog broja sa čijeg je računa skinut odgovarajući novčani iznos prikazuju se na displeju na automatu. Ukoliko se kupac predomisli, jednostavno treba da sačeka desetak sekundi i mašina će automatski poništiti prenos novca.

Kada kupac izabere piće, automat izveštava SingTel da je transakcija bila uspešna. SingTel se, što se zarade tiče, zadovoljava novcem koji dobija na račun telefonskog poziva ili prenosa SMS poruke i ne uzima procenat od prodatog pića.

Usluga je, za sada, ograničena na korisnike SingTel-ove mobilne mreže, uključujući tu i korisnike iz inostranstva koji su u roaming-u, a njihov operater ima ugovor upravo sa SingTel-om.

Još početkom godine Coca Cola Japan je objavila svoje planove o isprobavanju slične usluge sa japanskim operaterom NTT DoCoMo, ali je singapurski pokušaj, ipak, prva implementacija te ideje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.