Uživo na Internetu

Verovatno ste više puta probali da na webu odgledate prenos koncerta ili nekog drugog događaja „uživo“ i suočili se sa preotperećenjem servera koji nije mogao da opsluži veliki broj korisnika u istom trenutku. Izraelska firma Vtrails smatra da ima rešenje za ovakve probleme.

U pitanju je FDPC (Full Duplex Packet Cascading) tehnologija namenjena provajderima audio i video sadržaja na Internetu. Tehnologija koja se trenutno upotrebljava, podrazumeva da se isti paket informacija šalje redom svakom od korisnika koji je odlučio da pogleda uživo Madonin koncert ili lansiranje šatla, npr. Naravno, ovakav način odgovaranja na zahteve korisnika je brzo zauzimao i trošio kapacitete servera, i zavisno od broja korisnika, često nisu svi mogli da neki događaj odgledaju na Internetu. Izraelski programeri nude sasvim novi koncept, koji podseća na programe za deljenje MP3 fajlova, kao što je Napster.

Čitav proces se odvija na sedeći način: FDPC „u letu“ kreira hijerarhijsku lestvicu korisnika i samo oni koji se nalaze na vrhu dobijaju „streaming media“ sadržaje direktno sa servera. Svi ostali audio/video fajlove dobijaju od korisnika koji se u hijerarhiji nalaze iznad njih. Prema tome, svaki član lanca igra ulogu i klijenta i servera. Kompjuteri korisnika koji dobijaju ulogu servera prave kopiju sadržaja i šalju je mašini ispod sebe, a to dupliranje se odvija putem specijalno napisanog softvera za korisnike. U ovom procesu FDPC-server se nalazi između provajdera i klijenata. Hijerarhijsko „stablo“ se obrazuje na osnovu analize brzina konekcije svih korisnika i na vrhu se nalaze oni sa najboljom vezom. Šta se dešava kada neko odluči da prenos prekine? FDPC odmah reorganizuje „stablo“, upražnjeno mesto se popunjava, a prenos nastavlja.

Mišljenja koja se odnose na novu tehnologiju su vrlo podeljena: s jedne strane su oni koji ovakav pristup smatraju uvodom u „novu eru“, dok su drugi vrlo skeptični po tom pitanju. Ovi drugi upućuju na pitanja sigurnosti ovakve mreže, probleme zaštite autorskih prava sadržaja koji se ovako distribuiraju, ali i činjenicu da, na ovaj način smanjen saobraćaj na serveru, može da dovede do smanjenja zarade od reklama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.