U trendu

Vapochill PC – najbrži na svetu

Na najvećem sajmu informacionih tehnologija, CeBIT-u, ove je godine danska firma Asetek predstavila najbrži PC na svetu, koji vrtoglava 3GHz postiže zahvaljujući novom sistemu hlađenja i poboljšanjima na matičnoj ploči. Da bi ova brzina procesora bila postignuta, danski proizvođač je sarađivao sa kompanijom ASUS, čija je matična ploča ugrađena u Vapochill PC, i koja je posebno prilagođena obaranju brzinskog rekorda.

U predstavljenu konfiguraciju ugrađen je robustan sistem za hlađenje, koji su posmatrači u šali nazvali „frižider“, ali koji radi začuđujuće tiho. Srce Vapochill-a jeste procesor Intel Pentium 4 na 2,2GHz, koji je podešen (overclocked) na brzinu od 3GHz. Kada se na ovaj način, promenom parametara u BIOS-u, iz procesora „cede“ poslednji atomi snage, dolazi do pregrevanja procesora koje vremenom dovodi do problema u radu, pa i trajnih oštećenja. U „kućnoj radinosti“ korisnici ovakve probleme rešavaju na najrazličitije načine, ali se problem uvek svodi na što efikasnije hlađenje.

Asetek je taj problem rašio zaista spektakularno – procesor u predstavljenoj konfiguraciji ne samo da je dovoljno hladan već je i leden: njegova radna temperatura iznosi 18 stepeni celzijusa ispod nule. Najbrži PC na svetu će se uskoro naći u prodavnicama, a koštaće oko 6.000 evra.

Korisne adrese:

  • Asetek
  • Vapochill PC

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.