U trendu

Veštački uzgajana jetra

Američki naučnici koji su uspeli da uzgaje rastuće ćelije životinjske jetre u laboratorijskim uslovima tvrde da nije daleko dan kada će se ovaj organ pogodan za transplantaciju kod ljudi uzgajati, umesto da se kao do sada uzima od donatora. Istraživački tim bolnice u Masačusetsu navodi pojedinosti projekta tokom kojeg su u laboratoriji uspeli da uzgaje presađene ćelije jetre koje su uzete od pacova.
Rezultat je, kako se tvrdi, "veliki korak napred u pravom smeru", koji će u ne tako dalekoj budućnosti omogućiti uzgoj jetre u laboratorijskim uslovima. Naučnici su uspeli da izoluju i odvoje ćelije jetre od okolnog tkiva, a dobijene ćelije, takozvane hepatocite, uzgajili su u veštačkoj okolini kao nezavisne.
Tako uzgojene ćelije presađene su pacovima. Te ćelije su, kako se navodi, kraće vreme živele u ćeliji primaoca paralelno s normalnom jetrom. Istraživački tim potvrdio je da su ćelije jetre uspešno uzgojene i presađene, ali je i upozorio na to da su one preuzele tek manji deo funkcija normalne jetre. Problem njihovog daljeg rasta u telu i povezivanje s krvotokom primaoca ostaje nerešena zagonetka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.