U trendu

Video igre u službi američke vojske i terorizma

Pravljenjem video igara počela je da se bavi i – američka vojska. U sklopu svojih napora da popularizuje vojnički poziv i privuče što više mladih ljudi, vojska je na svom zvaničnom sajtu omogućila skidanje delova igre America“s Army, na kojoj radi već dve godine i u koju je uloženo 6,3 miliona dolara. Reč je o kombinaciji strateške igre i 3D pucačine koju je, počev od 4.jula, „skinulo“ više od 400.000 ljudi.

Prema podacima sa sajta, za sada je njih oko 240.000 prošlo osnovnu obuku, odnosno položilo test koji omogućava započinjanje igranja same igre. Kompletna igra biće objavljena u septembru, a oni koji su je igrali kažu da je na nivou najkvalitetnijih PC igara.

Američka vojska poseže za igrama kao jakim marketinškim sredstvom. Sa druge strane, sve je veći broj igara koje zagovaraju rasizam, podržavaju samoubilačke terorističke napade, ili promovišu mržnju. Centar Simon Vizental, čiji je osnivač poznati lovac na naciste, sproveo je istraživanje kojim je obuhvatio oko 10.000 rasističkih sajtova. Uočeno je da je sve manji broj onih koji agresivno deluju na posetioce, putem parola ili tekstova, a sve veći broj sajtova koji nenametljivo i lukavo promovišu svoje ideje.

Kao glavno sredstvo u populariziciji problematičnih stavova, pojavljuju se zabavni sdržaji, muzika i igre. Primer takve strategije jeste igra Kaboom!, koja se nedavno pojavila na Internetu i izazvala polemike i brojne osude. Reč o igri u kojoj se igrač nalazi u ulozi bombaša-samoubice koji trči ulicom i čiji je zadatak da raznese sebe, ali i što više nevinih prolaznika.

Bilo kako bilo, igre su sve popularnije, o čemu svedoči i najnovije istraživanje firme Inform. Prema njihovim podacima, prodaja igara za igračke konzole porasla je za proteklih godinu dana za 18%, a PC igara za čitavih 30%. Veći uspeh igara za PC objašnjava se mogućnošću mrežnog igranja, tj. povezivanja preko Interneta. Analitičari smatraju da će prodaja igara za konzole značajno porasti u narednih godinu dana, jer proizvođači ovakvih uređaja najavljuju da će omogućiti povezivanje konzola na Internetu.

U vezi sa svim ovim statistikama i fenomenima iz sveta video igara, iz Japana stiže upozorenje profesora Akija Morija, koji tvrdi da predugo igranje igara smanjuje koncentraciju i izaziva stres, naročito kod dece i mladih. Istraživanje je sprovedeno na 240 igrača, pri čemu je beležena aktivnost mozga, naročito u centrima za emocije i kreativnost. Po profesoru iz Japana, mnogo je bolje da deca provode vreme na svežem vazduhu, igrajući se sa prijateljima, nego da sede za kompjuterom.

Korisne adrese:

  • America“s Army
  • Kaboom!

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.