Video-kamera na glavi

Kompanija Second Sight Surveillance iz Velike Britanije ponudila je zanimljivo rešenje kamere koja se nosi na glavi i omogućava lako snimanje svega što se u okolini može videti i čuti. Pri snimanju korisniku su slobodne obe ruke, tako da se istovremeno mogu obavljati i mnogi drugi poslovi. Ovakvi sistemi pogodni su za primenu u vojsci i policiji, a moguće je pomoću njih snimati i prikupljati informacije za različite medije (novine, radio, televiziju).

Naziv ovih sistema je DoubleVision. Pored digitalne video-kamere, sistem DoubleVision obuhvata i digitalni audio-video plejer sa hard diskom koji omogućava da se sve što se snimi zapamti i sačuva. Hard disk može biti kapaciteta 30, 40, 60 ili 80 gigabajta, a prečnik mu je 2,5 inča. Kamera je povezana sa plejerom koji se može nositi pričvršćen oko pojasa. Takođe, ovaj modularni sistem sadrži upravljač za uključivanje i isključivanje uređaja, baterije, punjač i CD sa softverom. Sve to smešteno je u specijalnoj torbi za nošenje.

Kompanija Second Sight Surveillance proizvodi četiri modela ovih uređaja – DoubleVision Pro, DoubleVision Lite, DoubleVision Sport i DoubleVision Wirefree. Najnoviji je model DoubleVision Pro. On ima izmenjivi hard disk, dok je kod modela DoubleVision Sport hard disk fiksan. Za razliku od tih modela, DoubleVision Lite koristi već prevaziđene video-trake umesto hard diska. Obično se koristi uz Sony-jev Walkmen i ima mogućnost snimanja u trajanju do 100 minuta. Model DoubleVision Wirefree omogućava komuniciranje između uređaja bežičnim putem.

Digitalna video-kamera sistema DoubleVision Pro izgleda kao mali pištolj pričvršćen držačem oko glave. Može se lako montirati i na vojnu ili policijsku kacigu. Najčešće se koristi sa Sony-jevim uređajima za reprodukciju audio i video sadržaja. Na taj način omogućava se prenos audio i video signala u realnom vremenu. Zavisno od veličine hard diska, može se snimiti dva do 46 sati video-sadržaja. Uređaj sadrži opciono LCD displej, tako da se snimljeni sadržaji mogu odmah videti. Radi razmene sadržaja ovaj uređaj može se povezati i sa PC-jem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.