Vidimo se na NET-u

Svetski lider u proizvodnji web kamera – kompanija Logitech, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod te vrste. To je web kamera pod nazivom QickCam Chat. Sam naziv ukazuje na njenu osnovnu namenu: za video-konferencijske komunikacije i sve popularniju zabavu na Internetu – „četovanje“ sa sagovornikom licem u lice. S obzirom na sve kvalitetnije Internet konekcije, čak i kod nas, ova omiljena zabava postaje i sama sve kvalitetnija. Nova Logitech-ova kamera pravi je alat za takvu komunikaciju i odlično se uklapa u te popularne trendove.

QuickCam Chat kamera pripada proizvodima srednje klase i namenjena je najširem krugu korisnika. Daje zadovoljavajući kvalitet, čak i u poslovnim komunikacijama. Ima prepoznatljiv oblik lopte bele boje, sa tamnoplavim detaljima oko objektiva (sočiva) i na samom vrhu. Postavlja se standardno, iznad monitora računarske konfiguracije, a sa računarom se povezuje preko USB priključka (kompatibilna je i sa USB 1.1 i USB 2.0 standardima). Uz kameru se isporučuju i slušalice sa mikrofonom, tako da je moguće ostvariti kompletnu audio i video „online“ komunikaciju.

Pomoću ove kamere video-signal može se snimati sa različitim kvalitetom – sa rezolucijama 160 x 120, 320 x 320 i 640 x 480 piksela. Najčešće se, po pravilu, koristi srednji kvalitet (rezolucija 320 x 320 piksela). Na taj način se, zavisno od kvaliteta računara i Internet konekcije, video-signal prenosi sa 30 frejmova u sekundi (što se može smatrati zadovoljavajućim kvalitetom prenosa). Pored standardne namene za video-komuniciranje, kamera QuickCam Chat može se koristiti za snimanje fotografija (u najvišoj rezoluciji), kao i za snimanje video-inserata.

Korišćenje ove web kamere podrazumeva i upotrebu odgovarajućih softverskih aplikacija. Pre svega, za video-konferencijsku vezu koristi se neka od standardnih aplikacija (MSN Video Conversation, Net Meeting, Yahoo Messinger i druge). Takođe, uz kameru ide i specijalizovan QuickCam softver, koji omogućava njeno podešavanje i dodavanje nekih novih funkcija. Tako se, na primer, može ostvariti slanje e-mail-om snimljenih fotografija ili video-inserata rođacima i prijateljima. Cena ove kamere na američkom tržištu, na kome se pojavila početkom maja, iznosi oko 30 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.