U trendu

Voli li Sadam video-igre?

U SAD je predpraznični potrošački „stampedo“ prosto „očistio“ Sony PlayStation 2 sa rafova prodavnica. Bio je to jedan od najtraženijih proizvoda u vreme Božićnih praznika, poklon koji su mnoga deca priželjkivala od Deda Mraza. Pored roditelja i dece, po prodavnicama sa Sony opremom su se „muvali“ i neki sumnjivi tipovi. Američka carina je upozorila državne organe da je organizovana grupa, povezana sa iračkim vlastima, kupila ukupno 1.400 komada Sony PlayStation u Detroitu i otpremila ih za Bagdad.

Da li je to Sadam Husein naglo zavoleo video-igre ili su to Božićni pokloni za mnogobrojnu rodbinu i prijatelje? Verovatno ni jedno ni drugo. Federalne vlasti upozoravaju da je u pitanju mogućnost korišćenja procesora iz igračkih-konzola u vojne svrhe. Grupa kupaca o kojoj je reč je tražila Sony PlayStation 2, ali je taj proizvod već bio razgrabljen. Zadovoljili su se starijom verzijom koja nema tako moćan procesor, ali ipak dovoljan da može da bude upotrebljen u iračkim raketnim sistemima. Tehnologija je toliko napredovala da igračke mogu da posluže i u svrhu navođenja projektila.

Primera radi, Game Boy, „veteran“ koji se na tržištu pojavio pre čitavih 11 godina, ima više procesorske snage nego svi kompjuteri koji su zajedno učestvovali u prvoj čovekovoj misiji na Mesec. Današnje konzole (a to se posebno odnosi na Sony PlayStation) zaista brišu granice između igračaka i sofisticirane tehnologije koja je u upotrebi u vojnoj industriji, a najnoviji Sadamov „shopping“ nagoni na razmišljanje o potrebi strožije kontrole izvoza ovakvih proizvoda koji su idealni za ljubitelje ratnih igara.

Na slici: Sadam Husein, ljubitelj vojnih uniformi, u malo opuštenijem „izdanju“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.