U trendu

Warner izabrao Windows Media format

Warner Music, jedna od pet najvećih svetskih muzičkih kompanija, izabrala je Windows Media format za komercijalnu distribuciju svojih muzičkih fajlova preko Interneta, a posao je zaključen u vidu trogodišnjeg ne-ekskluzivnog ugovora. Ovaj ugovor dobro ilustruje popularnost Windows Media formata među major-kompanijama koja je, pre svega, uzrokovana mogućnostima zaštite digitalnih prava koje Windows Media pruža, kao i činjenicom da je player za ovaj multimedijalni format standardni deo Windows 2000 operativnog sistema. Warner namerava da prodaje muzičke fajlove preko maloprodajnih distributera kao što su CDNow, CDPlus.com i MusicLand.

Warner Music je u avgustu 1999. potpisao ugovor sa RealNetworks-om, Microsoft-ovim glavnim konkurentom u oblasti multimedije, ali je spor između Warner-a i Real-a u vezi sa autorskim pravima, novembra 1999, preusmerio Warner na pregovore sa Microsoft-om. Premda će Warner koristiti Windows Media za komercijalnu distribuciju fajlova, kompanija besplatne download-e nudi i u drugim formatima.

Warner je početkom 2000. kupljen od strane AOL (America Online), najvećeg američkog Internet-dobavljača, koji između ostalog, poseduje i online radio stanicu koja emituje muzičke fajlove u različitim formatima. Zanimljivo je da se u sastavu AOL-a nalazi i Nullsoft, proizvođač popularnog MP3 player-a Winamp.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.