Web bez čekanja

Još od svog nastanka, odmah po završetku II svetskog rata, kompjuteri se nisu mnogo izmenili. Oni jesu moćniji, brži i svestraniji u obavljanju zadataka, ali je arhitektura ostala ista: „srce“ predstavlja procesor, koji obavlja osnovne operacije, i povezuje aktivne programe i ostale komponente (hardver) sistema. Pomalo arhaičan naziv „računari“ je još uvek u upotrebi, i to ne bez razloga: procesor stalno nešto „računa“, odnosno sprovodi određene operacije.

Ovakva arhitektura i koncept su i dalje prisutni u eri Interneta. Do sada oni nisu predstavljali „otežavajuću okolnost“, ali sve brže veze, i sve veći protok informacija, zahtevaju i mašine nove generacije. Današnji serveri, na kojima su pohranjene web-stranice, i čiji je osnovni zadatak njihovo slanje korisnicima, u osnovi jesu PC mašine, koje funkcionišu na isti način kao i kompjuteri koji se nalaze u stotinama miliona domova (i kancelarija) širom sveta. I dalje se sve „vrti“ oko procesora. Ali, ovakva arhitektura postaje ograničenje, pri čemu „razgovor“ između procesora i memorije može da uspori transfer podataka.

Do sada su kompjuteri bili mnogo brži od mreža; danas kablovski, satelitski i bežični prenos, uz nove protokole na kojima se aktivno radi, postavljaju nove zahteve pred servere. Brzina prenosa podataka je prvo merena u kilobitima, zatim su na red došli megabiti, a buduća jedinica za brzinu prenosa će biti gigabit u sekundi (Gb/sec). U takvoj situaciji, serveri postaju prespori, a postojeća arhitektura ne pruža mnogo mogućnosti za pariranje brzim vezama.

Kompanija BlueArc je došla na ideju projektovanja kompjutera, koji će biti specijalizovani za obavljanje samo dva zadatka: pronalaženja traženih sadržaja i njihovo prosleđivanje surferima. Umesto da „srce“ mašine budu procesori koji mogu da obavljaju najrazličitije zadatke, u ovoj se firmi projektuju čipovi u koje su ugrađeni Internet protokoli, i čiji je jedini zadatak omogućavanje brze komunikacije. Kakva korist od servera koji može da posluži i za kreiranje trodimenzionalne kompjuterske grafike, ako on ne obavlja dovoljno brzo ono čemu je namenjen?

Nova generacija servera je već dobila pozitivne kritike od stručnjaka – prvi testovi pokazuju da su kompanija „BlueArc“ i njen osnivač i „mozak“, Geoff Barrall, na pravom putu. On sam kaže da njihovi kompjuteri nisu računarske mašine, već isključivo namenjeni skladištenju i slanju podataka, bez obzira da li su to web-stranice, pojedinačni fajlovi, ili složene baze podataka.

Na slici: Edvac, „pradeda“ današnjih PC-ja

Brze Internet veze:

 • DSL
 • Optički kablovi
 • Satelitski Internet
 • Bežični prenos
 • Power lines

  Srodne teme:

 • Internet 2
 • Curl – za brži Internet
 • Moć procesora nadoknađuje ograničenja modema

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.