U trendu

Web kamera u obliku robota

Web kamere i video komunikacija preko Interneta već su sasvim uobičajene stvari. Kamere su, međutim, obično šablonski dizajnirane i ni na koji način ne skreću pažnju. A šta mislite o kameri u obliku robotića koji se šeta ispred vašeg računara? Upravo takvu web kameru, pod nazivom Roboman, napravila je kompanija Computer Expressions.
Za razliku od drugih kamera za video komunikaciju, Roboman svoj zadatak obavlja istovremeno zabavljajući svog vlasnika. Ispred kamere on može da sedi, stoji, da se šeta, balansira na jednoj nozi i izvodi još poneke zabavne pokrete i egzibicije. Može da izvede ukupno 11 različitih artikulacija. Sve to on radi zahvaljujući ugrađenim hardverskim i softverskim komponentama, a u prodaji se nalazi po vrlo skromnoj ceni od dvadesetak dolara.
Roboman svom vlasniku pomaže da razgovara i vidi se s prijateljima širom sveta zahvaljujući ugrađenoj kameri i mikrofonu. Kamera je rezolucije 350.000 (640 x 480) piksela, a dobijena slika solidnog kvaliteta – 30 frejmova u sekundi. Pored komunikacije u realnom vremenu, ona omogućava snimanje video inserata (klipova) i digitalnih fotografija. Roboman se može koristiti i u potpunom mraku zahvaljujući ugrađenim „očima“ – dvema LED diodama koje svetle i omogućavaju vam da vidite robota, ali i da on vidi vas.
Ovaj simpatičan robotić visok je šest inča (oko 15 cm) i srebrne je boje. Uz njega se, po pomenutoj ceni od dvadesetak dolara, isporučuje i disk s drajverima koji određuju kako će Roboman funkcionisati i uputstvo za rukovanje. On se preko USB porta i kabla dužine nešto više od jednog metra povezuje s računarom. Kompatibilan je sa starijim USB 1.1 standardom, ali to ipak ne može umanjiti zadovoljstvo korišćenja ovog simpatičnog, korisnog i zabavnog čovečuljka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)