Wi-Fi telefon

Sa Dalekog istoka, tačnije iz Japana, stiže vest o prvom telefonu pomoću koga će moći da se komunicira i u mrežama treće generacije i u bežičnim Internet mrežama. Prototip takvog telefona proizveo je najveći japanski operater – kompanija NTT DoCoMo, pionir u oblasti mreža treće generacije i firma koja prednjači u oblasti mobilnih komunikacija.

Sa ovakvim telefonom moguće je koristiti tzv. Wi-Fi bežične internet mreže, sve popularnije i zastupljenije na javnim mestima. U tom slučaju, razgovor bi se obavljao preko Interneta, korišćenjem protokola pomoću koga je i danas moguće koristiti kompjuter za telefoniranje po nižoj ceni od one koja važi za standardne telefonske razgovore. Takođe, na mestima gde postoje čvorišta mreže, vlasnici telefona mogli bi da koriste ovakve mreže za surfovanje Internetom.

Na mestima na kojima Wi-Fi mreža nije dostupna telefoniranje i surfovanje obavljalo bi se pomoću mobilne mreže, kakvu danas koriste telefoni treće generacije. Japanska kompanija nije precizirala kada bi ovakav telefon mogao da se pojavi na tržištu: očigledno je najveći problem kako naplaćivati različite usluge dok vlasnici telefona koriste Wi-Fi mrežu, to jest ne nalaze se više u mreži mobilnog operatera. Očigledno je to problem i za druge kompanije koje istražuju u ovoj oblasti, pa ni one nisu najavile pojavu takvih modela na tržištu.

Zasad je moguće kupiti samo telefone koji rade isključivo u Wi-Fi mreži i koji su pre svega namenjeni firmama koje žele da omoguće telefoniranje u okviru svojih bežičnih mreža. Takav je model kompanije Cisco sa oznakom 7920 (na slici), koji ne može da radi u standardnim mobilnim mrežama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.