Windows – Bolje iskorišćenje palete „Links“

Windows-ova paleta Links zaista predstavlja izuzetnu alatku, ali najčešće je ona nedovoljno ili potpuno neiskorišćena. Ova paleta nije kao druge slične palete alatki, na nju, pored osnovnih prečica do aplikacija i dokumenata, možete dodati i bilo kakav proizvoljni meni. Ono što je karakteristično za ostale palete je da mogu biti pridodati TaskBar-u, a paleta Links se pored toga može postaviti iznad svih ostalih sistemskih prozora (da bude „plutajuća“ paleta iznad Windows i Internet Explorer-a). Da biste ovu paletu potpuno iskoristili, poslušajte sledeće savete.

Da biste uopšte videli paletu Links, kliknite desnim tasterom iznad bilo koje vidljive palete Windows Explorer-a, i potvrdite opciju „Links“. Druga mogućnost je da unutar Explorer-a izaberete padajući meni „View> Toolbars> Links“. Paletu Links možete jednostavnom tehnikom „drag-and-drop“ prevući na bilo koju poziciju na ekranu, a ako kliknete desnim tasterom miša iznad palete Links, ponudiće vam se još dve opcije. Prva služi za fiksiranje paleta na određenoj poziciji – „Lock the Toolbars“, a druga za uklanjanje teksta vezanih za pojedinačne ikonice – „Text Labels“.

Da biste paleti Links dodali prečice do fajlova ili foldera, iz Windows Explorer-a jednostavno prevucite fajl (prečicu) na bilo koje mesto na paleti. Isto tako, za dodavanje neke Internet adrese na paletu, prevucite iz Internet Explorer-a tekst iz polja Address, tako što ćete prevući na paletu malu ikonicu (slovo „e“) koja se nalazi sa leve strane web adrese. U suprotnom, kada želite da uklonite prečice sa palete, jednostavno ih prevucite u „Recycle Bin“.

Ukoliko želite da imate brži pristup do nečega što se nalazi u meniju „Start“, jednostavno ga prevucite iz „Start“-a na paletu „Links“. Inače, prečice pa i cele foldere sa prečica možete dodati i „ručno“, tako što ćete ih iskopirati u „Links“ folder, koji se obično nalazi na putanji:


c:WindowsFavoritesLinks

Ukoliko pri dodavanju više menija ne vidite sve, onda paleta „Links“ fizički nije u mogućnosti da je prikaže, pa ovim „suvišnim“ menijima možete pristupiti preko dugmadi „>>“. I ovde treba pripaziti, ukoliko na ovu paletu dodate previše prečica i menija, nećete videti „šumu od drveća“. Zato nemojte pretrpavati ovaj meni jer će izgubiti smisao brzog pozivanja željenih programa i dokumenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.