Windows – Desktop teme

Ukoliko niste baš „bliski“ sa Windows-om, onda se lako možete zaglaviti pri pokušaju promene stare Windows-ove desktop slike, ili već dosadnih zvukova i ikonica. Čak je i Microsoft predvideo da vam se možda neće svideti jedna šema, pa sa instalacijom isporučuje više različitih, ali i vi možete kreirati sopstvene šeme. Zato ćemo u ovom prilogu videti kako da dođemo do novog izgleda radne površine i lepšeg i boljeg osećaja pri svakodnevnom radu. Desktop teme su dostupne i ugrađenje u Windows 98 Second Edition i Windows ME.

Kao što smo rekli, teme su sastavni deo novih Microsoft-ovih operativnih sistema, ali ih vi možda niste instalirali (pri instalaciji operativnog sistema). Zato ćemo se prvo uveriti da li ste instalirali sve dostupne teme (pa će vam možda trebati instalacioni disk).

  • Kliknite na dugme „Start“ i krenite kroz menije „Settings> Control Panel“.
  • U novom prozoru dvostruko kliknite na „Add/Remove Programs“.
  • Pređite na karticu „Windows Setup“.
Proverite da li je potvrđeno (check-irano) polje „Desktop Themes“. Ako nije, biće potrebno da ih instalirate, tako što ćete čekirati dato polje i ubaciti Windows instalacioni disk u CD uređaj. Kada se procedura instalacije završi, zatvorite dati prozor i vratite se u „Control Panel“ prozor.

Sada kliknite dvostruko na ikonicu „Desktop Themes“. Na vrhu novootvorenog dijalog prozora videćete naslov „Theme“ i jedan padajući meni (drop-down menu). Kliknite na meni i selektujte različite teme. Rezultate promene možete videti u „Preview“ oknu, koje će menjati svoj sadržaj kad god promenite temu. „Preview“ okno će prikazati desktop i ostale elemente, onakve kakvi će biti ukoliko odaberete baš tu temu. Takođe, ovde možete podesiti i različite screensaver-e, preko opcije „Screensaver“ (u gornjem desnom uglu). Možete odvojeno, promeniti i izgled pokazivača miša i podrazumevanih zvukova. Kliknite na „Pointers and Sounds“ i putem dugmića „Play“ probajte svaki od zvukova. Kada ste napravili šemu po svom ukusu, kliknite na „Apply“ radi primene nove šeme na vaše radno okruženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.