U trendu

Windows – Druga lokacija za folder „My Documents“

Instalacijom operativnog sistema Windows 98 sa podrazumevanim (default) podešavanjima, kreira se i folder „My Documents“ (u korenom folderu – root-u), a takođe se i na Desktop-u kreira ikonica ovog foldera radi bržeg pristupa. Za sve apikacije iz Microsoft-a, gde se prvenstveno misli na MS Office (uključujući tu i Paint, WordPad), folder „My Documents“ je podrazumevani folder za smeštaj dokumenata. U bilo kom programu, kada prvi put izaberete meni „File> Open“ ili „File> Save As“, u otvorenim dijalozima će se prikazati upravo ovaj folder.

Takođe i sistemska prečica „Start> Documents> My Documents“ otvara prozor sa folderom My Documents. Postavlja se pitanje, a šta ako ne želimo da smeštamo dokumente na podrazumevano mesto na disku, već na neko drugo mesto? Na sreću, i za ovo postoji jednostavno i lako rešenje. Kliknite desnim tasterom iznad ikone „My Documents“ na radnoj površini, te iz liste opcija izaberite „Properties“. Otvoriće vam se novi dijalog sa karticom „Target“, gde treba da u polje „Target folder location“ unesete putanju na disku i naziv foldera gde ćete ubuduće smeštati dokumente. Ako niste sigurni u putanju ili naziv foldera, jednostavno kliknite dugme „Browse“, te izaberite neki od foldera iz stabla foldera i podfoldera, i na kraju kliknite „OK“. Kliknite ponovo „OK“ radi zatvaranja dijaloga „My Documents Properties“.

Od sada pa na dalje, svi Microsoft programi koristiće novi folder za smeštanje dokumenata, a isti folder ćete videti i kada izaberete „Start> Documents> My Documents“. Ako već u starom folderu My Documents imate neka dokumenta, možete ih premestiti u novi ili ih jednostavno izbrisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.