U trendu

Windows – Iskoristite sistemske alatke

Na svu sreću uz instalaciju Windows-a dolazi veliki broj uslužnih – sistemskih programa za održavanje vašeg sistema u „dobroj formi“. Pored ovih programa, na Internetu možete pronaći i veliki broj programa za održavanje sistema, drugih proizvođača. Sve ove programe možete pronaći preko dugmeta „Start“, pa kretanjem kroz menije „Programs> Accessories> System Tools“. U slučaju da ovde nemate izlistane neke, ili sve programe, moraćete ih instalirati. Otvorite „Control Panel“ i izaberite „Add/Remove programs“, pa u novom dijalogu pređite na karticu „Windows Setup“. Ako nije potvrđena opcija „System Tools“, potvrdite je i kliknite na dugme „Details“, da bi izabrali sve potrebne sistemske programe. Na kraju instalacije samo kliknite na „OK“.

U meniju „Programs> Accessories> System Tools“ ćete osim programa za samo održavanje sistema pronaći i druge uslužne aplikacije. Od svih ugrađenih aplikacija nabrojaćemo samo one najvažnije:

  • Scan Disk – možda i najvažnija alatka za održavanje vašeg hard diska u „top formi“. Program vrši proveru diskova u potrazi za fizičkim i logičkim greškama, ako ih pronađe, pokušaće da ih ispravi. Program se inače, automatski pokreće pri svakom neregularnom izlazu iz Windows-a. Preporučljivo je da sa vremena na vreme, sami pokrenete ovaj program radi otklanjanja eventualnih grešaka.
  • Disk Defragmenter – korišćenjem ovog programa možete optimizovati brzinu rada vašeg kompjutera, tako što će se izvršiti defragmentacija diska. Šta znači defragmentirati? Defragmentacija je ponovno slaganje (ređanje) logički povezanih informacija na disku u jednu celinu (poredak), a koje su bile fizički „razbacane“ po disku.
  • Disk CleanUp – program koji služu „čišćenju“ sistema od nepotrebnih fajlova. Kada pokrenete program potrebno je da izaberete disk za „čišćenje“, a potom da izaberete koje tipove fajlova ćete brisati. Uglavnom se radi o privremenim fajlovima i fajlovima koje ste „prevukli“ sa Interneta. Kada izaberete tipove, samo kliknite na „OK“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.