U trendu

Windows – Kako da drugi vide vaše dokumente na mreži?

Kada radite u mreži (npr. u vašoj firmi), besmisleno je ne deliti sve mrežne resurse (diskove, štampače), što se posebno odnosi na dokumente. Ipak, kada ste na mreži, vaš računar, odnosno vaši hard diskovi sa različitim dokumentima neće biti dostupni saradnicima, sve dok vi to ne dozvolite. Da bi i drugi videli vaše dokumente, posebno važno Office dokumente, potrebno je da vaš kompjuter učinite deljenim resursom.

Da biste "podelili" vaš kompjuter sa drugima, uradite sledeće:

  1. Kliknite na Windows-ovo Start meni dugme, izaberite Settings, i kliknite Control Panel.
  2. Dvostruko kliknite na Network, te pređite na karticu Configuration, i kliknite File and Print Sharing.
  3. Potvrdite polje za potvrdu I want to be able to give others access to my files, i potom kliknite dva puta OK.
  4. Vratite se na desktop i dvostruko kliknite My Computer. Potom dvostruko kliknite na ikonicu koja predstavlja hard disk gde se nalaze dokumenti koje želite da delite sa drugima.
  5. Kada vam se otvori Explorer sa prikazanim stablom diska, kliknite desnim tasterom iznad foldera koji sadrži dokumente koje želite da delite, i zatim iz ponuđenog menija izaberite opciju Sharing.
  6. Trebalo bi da se nalazite na kartici Sharing, pa zato kliknite check polje Shared As da bi vam se otvorile ostale opcije. Za identifikaciju deljenog foldera na mreži možete iskoristiti trenutni naziv foldera ili možete uneti neki novi identifikator unutar polja Share Name. Da biste opskrbili ovaj folder dodatnim opisom, unesite potreban komentar u polje Comment.
  7. Ukoliko koristite kontrolu pristupa na nivou korisnika (user-level access control), kliknite dugme Add kako biste odredili koji će od vaših saradnika imati pristup vašem deljenom folderu.

Prethodnom procedurom vaše dokumente ste potpuno stavili na raspolaganje vašim saradnicima. Na isti način sa njima možete podeliti i sadržaj celog diska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.