U trendu

Windows – Komentar foldera

Da li mnogo vremena trošite u svakodnevnim potragama za folderima i dokumentima? Dobro bi bilo da ih sve organizujete i kategorište. Pa, i tada sa sigurnošću nećete moći da znate šta ste smestili u koji folder. U ovim slučajevima, od velike koristi može da vam bude komentar koji ćete dati svakom folderu. Komentar (vezan za određeni folder) će se videti u levom panelu prozora Windows Explorer-a, i to u prikazu „Web view“ (kao na slici).

Postupak za dodavanje komentara folderima je vrlo jednostavan. Otvorite neki folder u Windows Explorer-u, i kliknite desnim tasterom miša unutar levog panela (gde nema ikonica). Pa izberite „Customize this Folder“, ili to isto odradite preko menija „View> Customize this Folder“. U novom prozoru, pokrenućete čarobnjaka koji će vam pomoći u podešavnju izgleda foldera. U prvom koraku birate šta ćete da uradite prikazom, izberite „Create or edit HTML document“ i kliknite na „Next“. U sledećem koraku će vas čarobnjak uputiti šta da radite, kada kliknete na dugme „Next“:

  1. Izmenite HTML šablon za prikaz ovog foldera.
  2. Snimite dokument sa ponuđenim nazivom.
  3. I na kraju zatvorite editor HTML koda.
Znači, po uputstvu, kliknućemo na „Next“ i pokrenuće se editor sa učitanim šablonom. Na vama ostaje da kliknete u levi panel šablona i uneste komentar vezan za taj folder. Nakon unetog komentara, snimite dokument sa „File> Save“ (prihvatite ponuđeni naziv), i zatim zatvorite editor. Ovim ste završili sva podešavanja. Po zatvaranju editora, vratićete se u poslednji korak čarobnjaka, gde treba samo da kliknete na „Finish“. Za prikaz datog foldera biće primenjen novi šablon. Ovaj postupak ponovite za svaki folder koji sadži objekte koje je potrebno iskomentarisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.