Windows – Kreiranje Startup diskete

U slučaju da na vašem komjuteru krene nešto „naopako“, a velika je verovatnoća da hoće, biće vam potrebna Startup disketa. Na primer, uključite vaš kompjuter i počinje „dizanje“ Windows operativnog sistema ali odjednom sve stane. Šta tada činiti? U tom slučaju može vam biti od pomoći „boot“ disketa, u sledećim redovima objasnićemo kako da je kreirate.

Kada startujete vaš PC, prvo se pregleda sadržaj flopi diskete ako je ima u drajvu, a potom se traže fajlovi potrebni za podizanje sistema na hard disku kompjutera. I ako nešto nije u redu sa fajlovima na disku, koristiće se fajlovi sa flopi diskete za startovanje Windows-a. A evo sada i same procedure kreiranja diskete:

  • kliknite dugme „Start“, pa izaberite „Settings -> Control Panel“
  • dvostruko kliknite na ikonicu „Add/Remove Programs“
  • u sledećem dijalogu pređite na karticu „Startup Disk“.
Sada će vam biti potreban Windows 95/98 instalacioni CD-ROM kojim ste instalirali operativni sistem na vaš kompjuter. Postavite CD u drajv i pripremite praznu flopi disketu.
  • kliknite dugme „Create Disk““ i sačekajte sledeći dijalog
  • na vašu flopi disketu napišite naziv „Startup“ da bi kasnije znali sadržaj diskete
  • ubacite disketu u flopi drajv i kliknite na „OK“.
Biće potrebno nekoliko minuta da se sačini Startup disketa.

Sada možete da isprobate disketu, „spustite“ operativni sistem i to sa „Start -> Shut Down -> Restart“. Doći će do restartovanja kompjutera, ali ovaj put će se sistem podići sa diskete. Kada se učitaju svi najvažniji fajlovi dobićete kao poruku, odzivni znak „A:>“, što znači da se trenutno nalazite na flopi disketi. Potrebno je da se prebacite na hard disk i to ćete uraditi ako ukucate komandu „C:“ i pritisnete „Enter“. Ako vam se desila greška pri podizanju, potrebno je da pokrenete neki dijagnostički alat, da bi možda otkrili o čemu se radi. Pokrenućemo program „Scandisk“ jednostavnim kucanjem teksta „Scandisk“ i pritiskom na „Enter“. Sačekajte da program završi svoj rad, a potom restartujte kompjuter ali bez diskete u flopi drajvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.