U trendu

Windows Media Player 7

Postoji uverenje da ćemo u budućnosti mnogo više gledati i slušati razne medije uz pomoć našeg PC-ja, jer se veze prema Internetu iz dana u dan sve više ubrzavaju. Microsoft-ovi razvojni timovi imaju isto mišljenje u pogledu medija, pa su zato nadogradili poznati Windows Media Player. Ova servisna aplikacija nije više samo program za „puštanje“ videa i zvuka, već sada služi i za upravljanje svim medijima na vašem kompjuteru. Zato ćemo vas malo uputiti u rad ove aplikacije, koja dolazi uz instalaciju Windows-a ME, a možete je i samostalno nadograditi.

Kao što smo napomenuli, ako kod sebe imate instaliran Windows Millennium Edition, onda već posedujete Windows Media Player 7 (WMP). Ali ako još radite pod Windows-om 95/98, onda je gotovo sigurno da posedujete stariju, manje funkcionalnu verziju WMP-a. Novu verziju, verziju 7, možete „skinuti“ sa Microsoft-ovog sajta, samo pazite, biće vam potrebno mnogo vremena zbog veličine instalacije.

Kada download-ujete WMP ili ga nabavite na drugi način, i instalirate ga, na desktopu i meniju „Start“ pojaviće se odgovarajuća ikonica. Kliknite ikonicu da bi startovali player. Za veliki broj mogućnosti koje donosi player, biće vam potrebna konekcija ka Internetu. Kliknite „Radio Tuner“ i ekran će se podeliti na dva dela. Na desnoj strani ćete videti „Station Finder“ (pretraživač radio-stanica) i nekoliko postavki, na levoj strani. Kliknite na bilo koji od naziva na levoj strani i čućete zvuk. Iskoristite pretraživač radio-stanica za pronalaženje drugih online radio-stanica na Internetu.

Idite na opciju „Media Guide“. Ovde ćete pronaći veliki broj različitih tipova medija koje možete gledati unutar player-a. Naravno i u ovom slučaju morate biti „prikačeni“ na Internet, i bićete u prilici da pogledate najnovije filmske trejlere i promocionalne muzičke video-spotove.

Kliknite „CD Audio“. Ovo je opcija preko koje možete čak „rip“-ovati (skidati) muziku sa audio CD diskova i konvertovati ih u WMA fajlove. Ovaj tip fajlova je sličan MP3 formatu, samo što je ovo Microsoft-ov ekvivalent. Mnogi drugi MP3 player-i mogu da reprodukuju WMA fajlove. Takođe, još jednu od mogućnosti predstavlja pronalaženje informacija na Internetu o audio CD-u koji „rip“-ujete.

Kliknite na „Media Library“, ovo je mesto sa koga možete pristupiti bilo kojem mediju na vašem kompjuteru. Možete reći WMP-u da pretraži vaš hard disk i pronađe sve medijske fajlove. Kada prvu put izvršite pretraživanje, možete ih smestiti u sekcije, u zavisnoati od toga da li je to audio ili video zapis. Takođe, fajlove možete smestiti i u žanrove, i na taj način olakšati buduće pretrage. Ovde možete i kreirati sopstvene playlist-e

  • Kliknite na „My Playlists“, a zatim i na „New Playlists“.
  • Dajte naziv novoj listi, i prevucite fajlove koji vam se sviđaju u novu listu.
Preko opcije „Skin Chooser“ možete menjati korisnički interfejs samog player-a. Sve što je potrebno je da izaberete interfejs koji vam se sviđa i da potom kliknete na njega. Pored ponuđenih „skin“-ova, na Internetu možete pronaći veliki broj „skin“-ova koje su razvili pojedinci. Preko opcije „Portable Device“, možete sinhronizovati vaš PDA uređaj sa vašim kompjuterom, odnosno preko ove opcije ćete prebacivati muziku na vaš PDA uređaj.

Ovim putem smo vam predstavili mogućnosti koje pružanovi Windows Media Player 7. On može da „pušta“ gotovo sve multimedijalne fajlove, uključujući tu i MP3 fajlove. Ne zaboravite samo da je nezakonito „rip“-ovati i distribuirati muziku, ukoliko ne posedujete licencu za kopiranje (copyright).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.