Windows – Proširenje Send To menija

Ako niste znali, Windows Explorer-ov Send To meni može da vam posluži za brže otvaranje dokumenata u određenim programima. Sigurno su vam poznate osnovne opcije ovog menija:

  • Send To> 3.5 Floppy – opcija za slanje tekućeg fajla/foldera na flopi disk, za kopiranje.
  • Send To> Desktop (create shortcut) – opcija za kreiranje prečice do datog fajla/foldera, i to na desktopu.
Ukoliko ste instalirali neki softver, moguće je da neki od njih postave prečice u Send To meni. Na taj način vam omogućavaju da brzo i lako otvorite određeni fajl iz kontekstnog menija u datom programu (i to u slučaju kada dati fajl ne asocira na taj program).

Pošto je Windows dosta fleksibilan, možemo i ovde izvršiti promene, i ubaciti svoje prečice. Potrebno je da jednostavno iskopirate određeni fajl, prečicu ili ceo folder, u Windows folder sa putanjom:


C:WindowsSendTo

Postoje izvesne razlike u zavisnosti od toga šta ste iskopirali. Ukoliko ste iskopirali:
  • folder – onda taj folder predstavlja mesto gde će iskopirati selektovani sadržaj (fajl, prečica…).
  • prečicu do programa – onda ćemo dati programom otvoriti selektovani fajl.
Kada ste iskopirali prečicu do određenog programa, sledeći put kada budete kliknuli desni taster iznad određenog fajla i izabrali opciju „Send To“, između ostalih podopcija videćete i upravo kreiranu.

Preporučljivi je na primer, da ovde postavite prečicu nekog od editora teksta (npr. „Notepad“ – editor koji dolazi uz Windows), jer ćete često vršiti tekstuelne izmene u fajlovima, pa nije zgoreg da vam je pri ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.