Windows – Redosled aplikacija u StartUp-u

U prethodnom prilogu smo se bavili onemogućavanjem automatskog startovanja aplikacija, a između ostalog i startovanja iz StartUp foldera. A u ovom prilogu ćemo se pozabaviti kako da postavimo redosled izvršavanja programa prilikom podizanja sistema i načinom „ubacivanja“ aplikacija u takvu vrstu StartUp-a. Rešenje se sastoji u kreiranju startnog komandnog fajla (batch fajla) koji ćete ubaciti u StartUp folder (znači samo njega, bez bilo koje druge prečice).

Otvorite bilo koji editor teksta, recimo „Notepad“, i unesite putanje do svih programa koje želite da startujete na početku. Najlakši put za upis putanja je prepisivanjem iz Properties prozora svih prečica aplikacija. Idite do foldera „C:WindowsStart MenuProgramsStartUp“, i kliknite desnim tasterom na bilo koju od prečica, pa izaberite opciju „Properties“. Pređite na karticu „ShortCut“ i u Clipboard iskopirajte sadržaj polja Target (Ctrl+C). Vratite se u Notepad i iskopirajte sadržaj (Ctrl+V). Postupak ponovite za sve ikonice u StartUp folderu, tako što ćete za svaku aplikaciju odvojiti jedan red. Snimite ovaj novi tekstualni fajl pod nazivom „startup.bat“ i smestite ga u StartUp folderu, a sve ostale ikonice obrišite. Isprobajte rad ovog fajla tako što ćete restartovati Windows.

Na ovaj način je najbolje startovati uslužne programe koji će svako jutro na vašem kompjuteru izvršiti mali servis. Recimo u StartUp fajl smestite programe „ScanDisk“ i „Disk Defragmenter“, na sledeći način:


start /w c:windowsscandskw.exe
c:windowsdefrag.exe

Uz pomoć gornje dve linije, ćemo uraditi sve. Ali, šta sada znači ono „start /w“? To znači da će se pri podizanju Windows-a prvo startovati „ScanDisk“, a zatim „Disk Defragmenter“, s tim što će defragmentacija diska krenuti tek po okončanju skeniranja diska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.