Windows – Snimanje ekrana uz „SnagIt“

Već smo govorili o mogućnostima snimanja sadržaja ekrana (screen capture) uz pomoć tastera „Print Screen“. Ovaj način je preporučljiv kada radimo neke jednostavnije snimke, jer se u ovom slučaju neće zabeležiti svi elementi sa ekrana (recimo pokazivača miša). Kada vam se javi potreba za profesionalnijim snimcima, recimo da pripremate neko kompjutersko uputstvo, preporučujemo vam upotrebu shareware programa „SnagIt„.

Program možete „skinuti“ lokacije proizvođača „TechSmith“-a: www.techsmith.com Kada dobavite probnu kopiju i instalirate program zauzeće vrlo mali prostor na disku (oko 4 MB), a moćićete da ga koristite 45 dana. Kada pokrene program videćete vrlo jednostavan interfejs. Prvo što treba da uradite je da definišete izvor, preko menija „Input“. Ako ćete snimati ceo ekran treba da izaberete „Screen“, a ako vam treba samo snimak aktivnog prozora – izaberite „Window“ itd. U donjem delu liste menija nalazi se i opcija „Include cursor“, kojom ako je potvrdite, u snimak ulazi i pokazivač miša. Velika prednost ovog softvera je i ta što poseduje mogućnost snimanja sadržaja ekrana kao video zapisa. Ovo je jako dobra mogućnost za kreiranje kompjuterskih video udžbenika, ili celih kurseva. Video zapis se smešta u „*.AVI“ format, koji možete da po potrebi konvertujete u bilo koji drugi. Pored svega navedenog moguće je „hvatati“ i suvi tekst.

Kada smo definisali izvor, potrebno definisati i odredište, tj. mesto gde će se smestiti „uhvaćeni“ ekran. Odredište biramo preko menija „Output“, gde je nabolje da izaberete „Clipboard“, da bi kasnije mogli da snimljeni ekran „uvezete“ u bilo koji program za obradu grafike. Preostalo vam je još da definišete prečice sa tastature (hotkeys) preko menija „Options> Program Preferances“. Po izboru ove opcije pojaviće vam se dijalog prozor, u kome je na kartici „Hotkeys“ najbitnije da podesite prečicu za sam „screen capture“ (start snimanja). Po default-u ta prečica je Ctrl+Shift+P, a vi možete odrediti i drugu preko polja za potvrdu i liste karaktera. Kada budete spremni za snimanje samo pritisnite ovu prečicu, otvorite vašu aplikaciju za obradu grafike i pritisnite prečicu „Ctrl+V“ za kopiranje sadržaja iz Clipboard-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.