Word – Bolje formatiranje uz pomoć tabela

Kao što znate Word nije softver za pripremu štampe (kao osnovno nema separaciju boja), ali poseduje dosta velike mogućnosti u tom pogledu. Ove mogućnosti ga približavaju specijalizovanim alatkama kao što je Quark Express. Ali ipak, umnogome možete poboljšati izgled vaših dokumenata, korišćenjem tabela, i na taj način približiti štampu onoj koja se dobija iz Quark Express-a.

Pomoću tabela možemo kreirati pozadinske boje, bolja poravnavanja teksta i uopšte bolja rešenja formatiranja. Da biste kreirali tabelu izaberite meni „Table> Draw Table“, pa će se pokazivač miša pretvoriti u olovku. Ovo je, za ovakve potrebe, mnogo bolje rešenje od korišćenja komande „Table> Insert“. Običnim „crtanjem“, polja tabele možete postaviti bilo gde na stranici, čime ćete stvoriti šablon – „kostur“. Da biste uklonili ivične linije tabele (da budu nevidljive) izaberite meni „Table> Select> Table“, pa zatim „Format> Borders and Shading“. Pređite na karticu „Borders“ izaberite „None“, pa zatim „OK“. Da bi nekoj ćeliji dodelili pozadinsku boju, selektujte je, a zatim izaberite meni „Format> Borders and Shading“. Pređite na karticu „Shading“ i u sekciji „Fill“ izaberite boju ćelije, ili u listi stilova u sekciji „Patterns“ odaberite neki od šablonskih dezena. Za primenu novih podešavanja, kliknite na „OK“.

Pored formiranja nevidljive tabele i njenog podešavanja, jako je bitno i formatiranje teksta u ćelijama. Za poravnavanje teksta u ćeliji selektujte tekst, te pritisnite neki od tastera za primenu poravnanja (Left, Right, Center, Justify), na paleti Formatting. Takođe na sličan način vršite i izmenu fontova u ćelijama. Tekst i slike možete složiti i u kolone i na taj način dobiti izgled novinskih kolumni. Kod ovakvog podešavanja, preporučljiv broj kolumni je od tri do pet (maksimalno).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.