Word – Indeks odrednica

Verovatno ste do sada već videli na kraju neke knjige – indeks pojmova. Ovaj indeks beleži svako pojavljivanje određenog teksta (odrednice), unutar knjige. Ako vam je ovako nešto potrebno, moguće je da to dobijete i u MS Word-u:

  1. Selektujte tekst koji želite da indeksirate.
  2. Pritisnite kombinaciju „Alt+Shift+X“, otvoriće vam se dijalog prozor „Mark Index Entry“.
  3. Možete prepraviti tekst koji se nalazi u polju „Main Entry“, na ovaj način će Word da sve pojave selektovanog teksta pronaći u tekstu i obeležiti.
  4. Potom, u zavisnosti od toga da li želite da indeksirate pojedinačno pojavljivanje ili višestruko, kliknite dugme „Mark“ (markiranje jedne odrednice) ili „Mark All“ (višestruko markiranje odrednice u celom tekstu).
  5. Na kraju izaberite „Close“.
Da bi videli koje je sve izraze Word obeležio, kliknite na dugme „Show/Hide“ na Standard paleti alatki.

Nekada će vam biti potrebne višestruke odrednice u indeksu, da bi čitaocima još više pomogli u navigaciji kroz tekst. Pododrednice možete koristiti kada imate višestruko pojavljivanje određene odrednice, i kada se odrednica pojavljuje u različitim značenjima. Na slici imamo primer indeksa koji se nalazi na kraju knjige, gde možete videti odrednicu „Operatori“ i određeni broj pododrednica. Evo kako da dobijete ovakvu hijerarhiju:

  1. Selektujte tekst koji želite da indeksirate.
  2. Pritisnite kombinaciju „Alt+Shift+X“, otvoriće vam se dijalog prozor „Mark Index Entry“.
  3. U polje „Main Entry“, unesite naziv odrednice koja je glavna, hijerarhijski viša, a u polje ispod unesite kontekstnu poodrednicu.
  4. Možete potom takođe da indeksirate jednu pododrednicu ili sva pojavljivanja te odrednice u tekstu. Kliknite dugme „Mark“ za markiranje jedne pododrednice ili „Mark All“ za višestruko markiranje date pododrednice.
  5. Na kraju izaberite „Close“.

Kada smo na ovaj način kreirali indeks, biće potrebno i da ga navedemo na kraju teksta. Postavite kurzor na kraj teksta i pozovite meni „Insert> Index and Tables“. Otvoriće vam se novi dijalog prozor u kome pređite na karticu „Index“ i jednostavno bez dodatnih podešavanja kliknite na „OK“. Dobićete indeks pojavljivanja određenih odrednica u tekstu, kao na slici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.