U trendu

Word – Izrada brošura

Koristeći ugrađene Word-ove šablone možemo znatno uštedeti vreme i dobiti mnogo profesionalnije dokumente. Tako je i sa brošurama. Word poseduje šablon za izradu brošure na tri lista koje se štampaju na prednjoj strani i na poleđini drugog dela papira u formatu A4. Ovaj šablon sadrži većinu vama potrebnih elemenata i formatiranja (kolumne, grafiku, odgovarajuće naslove i dr). U slučaju da vam se ne sviđa ovo gotovo rešenje, izmenama možete ga prilagoditi sebi.

Da bi počeli sa šablonom, idite na padajući meni „File -> New„, a zatim izaberite karticu „Publications“ i dvaput kliknite na ikonu „Brochure„. Dobićete gotovo rešenje, tj. kompletnu brošuru sa određenim grafičkim elementima, nekim tekstom i raznim savetima u vezi formatiranja. Svi tekstualni elementi, tipa raznih naslova, lista nabrajanja i dr. su definisani pomoću određenih stilova, tako da vrlo lako možete izvršiti potrebna podešavanja jednostavnom promenom određenog stila.

Ukoliko želite da promenite ponuđenu grafiku, a verovatno hoćete, prvo je selektujte i pomoću menija „Insert -> Picture“ izaberite drugu sliku koju ste pripremili. Na primer, ako budete mogli da iskoristite gotove sličice iz Clipart galerije za vašu brošuru, izaberite sa padajućeg menija „Insert -> Picture -> Clip Art“. Od ponuđenih sličica izaberite najpogodniju, tako što ćete kliknuti na nju da bi je selektovali i potom kliknete na dugme-ikonu „Insert Clip“. U slučaju da dimenzije nisu odgovarajuće kliknite na sliku i razvucite po potrebi, tako što kliknete na bele kvadratiće u uglovima i držeći mišem razvučete na odgovarajuće dimenzije.

Vodite računa o tome da kada pravite određenu brošuru, koju će da vidi veći auditorijum, ne smete previše da natrpate brošuru elementima, jer će delovati jako složeno i prosto odbojno za čitanje. To znači da treba da nađete odgovarajuću meru u kompoziciji teksta, grafike i belina oko teksta i slika. Kada završite sa ispravkama i doradom šablona brošure, snimite tu verziju brošure, jer na taj način sledeći put nećete morati da počinjete rad sa Word-ovim rešenjem, već sa svojim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.