Word – Jednostavnim putem do svih prečica

Kao što znate svi programi koji su kreirani za Windows okruženje poseduju mogućnosti i sredstva za ubrzavanje i povećanje efikasnosti rada u ovim aplikacijama. Jedno od glavnih sredstava za povećanje efikasnosti rada koje stoji na raspolaganju korisnicima programa predstavljaju prečice sa tastature ili engl. shortcuts.

I Word, kao i ostale Office aplikacije, poseduje prečice do kojih se najlakše dolazi izlistavanjem komandi padajućih menija. Ukoliko za datu komandu postoji prečica, ona je ispisana na desnoj strani naziva komande. Neke od najvažnijih prečica koje se koriste u Wordu već smo predstavili u ovoj rubrici, ali to svakako nije veliki broj. Kako na najlakši način doći do svih prečica koje možemo koristiti u Wordu?

Na svu sreću postoji sistemsko rešenje unutar samog Worda, ali koje se ne nalazi na dohvat ruke. Reč je o ugrađenom (built-in) makrou koji služi generisanju (izlistavanju) svih prečica sa tastature, tj. svih Wordovih komandi.

Da biste pokrenuli ovaj "skriveni" makro, izaberite padajući meni Tools> Macros> Macros kako biste otvorili dijalog Macros (ili pritisnite prečicu [Alt+F8]). Iz liste Macro in izaberite opciju Word Commands, pa zatim u popunjenoj gornjoj listi pronađite makro koji se zove ListCommands, ili samo u polje Macro name unesite ListCommands. Nakon ovoga kliknite dugme Run, pa će vam se pojaviti mali dijalog koji će ponuditi moguće alternative:

  • Current menu and keyboard settings (komande menija i trenutna podešavanja)
  • All word Commands (sve Wordove komande)

Izaberite jednu od ponuđenih alternativa i kliknite dugme OK. Word će nakon toga kreirati novi dokument koji će izlistati sve komande sa pripadajućim prečicama, formatirane u jednu tabelu. U zavisnosti od podešavanja, ova tabela će zauzeti čitavih 26 stranica dokumenta. Da bi vam prečice uvek bile pri ruci, možete odštampati ovaj dokument.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.