Word – Kako do simbola evro valute?

Od 1. januara ove godine, evro je i zvanično postao moneta svih zemalja Evropske unije, a inače, zajednička moneta uvedena je 1. januara 1999. godine. Od sada će i sva službena prepiska sa firmama i institucijama iz Evropske unije koja sadrži simbole starih moneta morati da bude prilagođena novoj moneti i simbolu. Naravno, ako ove dokumente izrađujete uz pomoć Word-a, morate znati kako se dolazi do ovog simbola.

U svakodnevnoj upotrebi Word-a postoji mogućnost da se susretnete sa problemima, jer praktično, do 1997. godine simbol za evro nije ni postojao, pa tako veliki deo softvera koji datira pre ovih bitnih datuma i ne podržava novi simbol. Što se tiče Word-a, prodrška za evro je na nivou fontova, tj. nivou operativnog sistema. Noviji operativni sistemi, od Windows-a verzije 98, sadrže ažurirane verzije fontova koje sadrže i znak za evro. Ukoliko radite sa starijom verzijom operativnog sistema, biće potrebno da instalirate ispravku, tj. Windows 95 Euro Product Update sa lokacije:


www.microsoft.comwindowseuro.asp

Ukoliko ste instalirali MS Office 2000 ili noviju verziju, onda su vam sigurno instalirane i ažurirane verzije fontova, tako da nemate razloga za brigu.

Postoji više načina za upis simbola evra u vaš dokument, a sigurno je najjednostavnija sledeća metoda:

 1. Postavite tačku umetanja (kurzor) na mesto gde želite da ubacite simbol evra. Pre toga ovaj deo pasusa, odnosno ova pozicija mora biti formatirana nekim od fontova koji sadrže i znak evra.
 2. Pritisnite na numeričkom delu tastature taster Num Lock (Num Lock lampica iznad ovog dela tastature treba da svetli).
 3. Pritisnite taster ALT i držeći ga, unesite cifre (kod) 0128 i to preko numeričkog dela tastature.
 4. Otpustite taster ALT, pa će se na mestu kurzora pojaviti simbol evra.

Drugi način se služi padajućim menijem:

 1. Postavite tačku umetanja (kurzor) na mesto gde želite da ubacite simbol evra.
 2. Izaberite padajući meni Insert > Symbol, pređite na karticu Symbols, te iz liste Font selektujte font koji poseduje znak evra.
 3. Da biste brže i lakše pronašli traženi simbol, iz liste Subset (podskup) izaberite Currency Symbols, pa će vam se u donjoj tabeli pojaviti samo deo sa simbolima valuta.
 4. Kliknite na znak evra da biste ga selektovali i pritisnite taster Insert.

Još jedno dobro rešenje je da za umetanje evra upotrebite alatku AutoCorrect:

 1. Izaberite padajući meni Insert > Symbol, pređite na karticu Symbols, te iz liste Font selektujte font koji poseduje znak evra.
 2. Kliknite na znak evra da biste ga selektovali.
 3. Kliknite dugme AutoCorrect, koje se nalazi u donjem levom uglu dijaloga.
 4. Otvoriće vam se dijalog prozor AutoCorrect, sa već unetim simbolom evra u polju With.
 5. U polje Replace unesite skup karaktera koji će se automatski ispravljati u znak evra, recimo: ee.
 6. Kliknite dugme Add, a potom i Ok.

Od sada kada vam u dokumentu zatreba simbol evra, jednostavno unesite dva puta uzastopno znak (e), pa će Word ova dva znaka automatski prepraviti u simbol evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.