U trendu

Word – Kopiranje teksta i načini formatiranja

Kada koristite funkciju „Paste“ za kopiranje nekog teksta u Word dokument (naravno iz Clipboard-a), najverovatnije je da će tekst zadržati svoje originalno formatiranje. Ovo često može da vam izazove različite probleme. Na primer, ako kopirate tekst iz jednog Word dokumenta u drugi, a pri tome je dati tekst formatiran fontom „Arial“, a odredišni dokument fontom „Tahoma“, dobićete rezultat kao na gornjem delu slike. Originalni dokument je ceo formatiran uz pomoć „Tahoma“ fonta, a ubačeni tekst je „Arial“ formata, ostala podešavanja su ista. Ovo je ono što se desilo, a mi smo u stvari želeli da ubačeni tekst, takođe poprimi „Tahoma“ format.

Rešenje je u tome da kopiramo neformatiran tekst iz jednog dokumenta u drugi. Na ovaj način će biti uklonjena sva podešavanja iz izvorišnog dokumenta i biće omogućeno da ubačeni tekst poprimi sve osobine (formatiranja) odredišnog dokumenta (kao u donjem delu slike). Kopiranje neformatiranog teksta iz jednog dokumenta u drugi ide na sledeći način:

  • Selektujte tekst koji želite da iskopirate, i izaberite „Edit> Copy“, ili samo kliknite dugme „Copy“ na Standard paleti.
  • Pređite u dokument u koji želite da ubacite tekst iz Clipboard-a, i izaberite opciju menija „Edit> Paste Special…“.
  • U novom dijalogu, iz liste „As“ izaberite samo „Unformatted Text“ i kliknite na „OK“.
  • U dokument će biti iskopiran tekst, i to u formata odredišnog dokumenta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.