Word – Korišćenje opcije „Paste Special“

Kada kopirate neki tekst u Word metodom Paste, bilo iz neke Office aplikacije ili iz neke druge aplikacije ili web sajta, sam tekst sa sobom nosi sva originalna formatiranja. Ovo može biti problem kada izvorno formatiranje koristi različiti font i njegove atribute u odnosu na dokument u koji treba da se kopira (Paste-uje). U tom slučaju, trebaće vam dosta dodatnog vremena da biste proverili da li je sav kopirani tekst konzistentan sa ostatkom vašeg dokumenta. Za ovakve potrebe Word je opskrbljen komandom Paste Special, koja vam omogućava da rešite ovaj problem i smanjite vreme potrebno za preuređenje dokumenta. Da biste isprobali funkciju Paste Special, idite sledećim koracima:

1. Kopirajte tekst iz bilo kog izvora, bilo kojom metodom, u clipboard. Metode mogu biti Copy ili Cut, a prečice: Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+Insert, meni Edit/Copy, kontekstni meni – desni klik> opcija Copy ili dugme Copy.

2. Postavite tačku umetanja (insertion point), tj. kurzor, na poziciju gde želite da smestite novi tekst iz clipboard-a. Izaberite padajući meni „Edit> Paste Special“, i pojaviće vam se „Paste Special“ dijalog prozor, kao na slici.

3. Ovde imate veliki broj mogućnosti u pogledu smeštanja informacija koje ste kopirali iz drugog izvora, a izbor opcije će zavisiti od tipa izvora iz kog ste kopirali tekst. Međutim, najbolja i najpreporučljivija metoda kada kopirate samo tekst jeste da ga u dokument smestite kao Unformatted Text (tekst bez formatiranja). Zato iz liste izaberite Unformatted Text.

4. Potom kliknite „OK“.

Paste-ovanjem novog teksta bez formatiranja tekst će biti slobodan da prihvati sve atribute koji su primenjeni u postojećem dokumentu. Ova opcija je sjajna, a uštedeće vam i puno vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.