U trendu

Word – Makro za višestruko kopiranje

Kao što verovatno znate, Word od verzije 2000, poseduje alatku za višestruko kopiranje delova dokumenta (paleta Clipboard). Zapravo radi se o kopiranju određenog dela jednog dokumenta u drugi dokument, na određeno mesto. Takva jedna procedura je gotovo svakodnevno uobičajena, a sastoji se iz sledećih koraka:

 1. Selekcija teksta.
 2. Kopiranje u Clipboard.
 3. Promena aktivnog dokumenta.
 4. Ubacivanje teksta iz Clipboard, u drugi dokument.
Ovo je dosta lako u veziji 2000, ali ako posedujete Word verzije 6, 7 ili 97, ova procedura može biti vrlo zamarajuća. Zato ćemo vam prikazati kako da sebi olakšate ovaj posao uz pomoć makroa (skup preprogramiranih akcija).

Evo kako da kreirate taj novi makro, koji ćemo nazvati „PremestanjeTeksta“:

 1. Otvorite Word verzije 97 i izaberite meni „Tools> Macro> Macros“.
 2. U novom „Macros“ dijalog prozoru, u polje „Macro name:“ unesite naziv našeg makroa, te kliknite na dugme „Create“.
 3. Otvoriće vam se prozor editora za programski jezik Visual Basic. Ovo ne treba da vas uplaši, pošto ćemo dodati samo nekoliko linija koda i snimiti taj kod kao makro. Između ključnih reči „Sub PremestanjeTeksta()“ i „End Sub“, unesite sledeći kod:


  Selection.Copy
  ActiveWindow.Next.Activate
  Selection.Paste
  Selection.TypeParagraph
  ActiveWindow.Previous.Activate

 4. Kada ste uneli kod, izaberite sa menija opciju „File> Save Normal“, te meni „File Close and return to Microsoft Word“. Zatvoriće se prozor editora, i vi ste završili sa kreiranjem makroa.
Sada ćemo isprobati ovaj naš makro, otvorite dva Word dokumenta i pređite u prozor prvog dokumenta. Selektujte neki deo teksta, te pozovite meni „Tools> Macro> Macros“, te u već poznatom dijalogu kliknite na naziv „PremestanjeTeksta“ u listi i na kraju kliknite na dugme „Run“ (pogledajte sliku). Makro će odraditi svoj posao, i ako pređete u drugi prozor videćete da je tu iskopirani tekst. Da bi brže pozivali makro, možete makro dodeliti nekom dugmetu, koje ćete postaviti na neku od vidljivih paleta alatki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.