Word – Varijacija inicijalnog slova (Stand Up)

Uzmite neki od računarskih ili modnih magazina i prelistajte ih. Ali prilikom listanja obratite pažnju na početak svakog teksta. Videćete da gotovo svi tekstovi počinju sa tzv. „inicijalnim slovima“. Kao što smo u jednom od prethodnih tekstova objasnili, inicijalna slova su početna velika slova pasusa, koja zauzimaju vertikalno tri-četiri reda pasusa. Ono što tada nismo napomenuli, je varijacija inicijalnog slova zvana „Stand Up“, ili „uspravna“ slova. Osnovna razlika je u tome što inicijal svojom vertikalnom dimenzijom „ulazi“ u pasus, a uspravno slovo ide vertikalno, iznad tekućeg pasusa (kao na slici).

Kako da dobijemo ovu vrstu inicijala:

  1. U početnom pasusu, obrišite prvo slovo.
  2. Kreirajte tekst-polje i u njega ubacite slovo koje ste izbrisali. Uredite dato slovo tako što ćete mu promeniti veličinu i font (obično ide suprotna vrsta fonta, serifni – bezserifni). Kada ste ovo odradili smanjite veličinu tekst-polja na veličinu slova (tako da samo slovo bude vidljivo).
  3. Dato tekst-polje prevucite na početak pasusa, tamo gde želite „uspravni“ inicijal. Kada ga premestite tekst pasusa će se pomeriti udesno, da bi napravio mesta za tekst-polje.
  4. Predstoji nam formatiranje tekst-polja, kliknite desnim tasterom na njegovu ivicu i izaberite opciju „Format TextBox…“, pa pređite na karticu „Layout“ i izaberite „Behind text“. Kliknite na „OK“ i videćete da će tekst pasusa preklopiti inicijal.
  5. Dovedite kursor na početak reda pasusa i uzastopnim pritiskanjem tastera „Space“, dovedite prvu liniju teksta odmah iz inicijalnog slova.
  6. Ostaje vam još da, ako je potrebno, dodatno premestite inicijalno uspravno slovo. Kliknite na ivicu tekst-polja da bi ga selektovali i potom, držeći taster „Ctrl“ pritiskajte strelice na tastaturi. Pomeraće se celo tekst-polje, zajedno sa slovom, i to za po jednu tačku.
Ako ste radili po prethodnoj proceduri, trebalo bi da dobijete rezultat kao na slici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.